Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Elsa teki itselleen ruumisarkun

ALUN perin Elsan piti tehdä itselleen halkolaatikko, kotona kun voi polttaa puuta pikkutakassa. Lahjoituksena saatu lauta osoittautui kuitenkin niin tikkuiseksi, että Elsa päätti toteuttaa pitkällisen ajatuksensa. Hän ryhtyi kokoamaan materiaalista ruumisarkkua. Tikut kun eivät enää tuonpuoleisessa tuntuisi.
– Syksystä asti olen tätä rakennellut, esittelee Elsa tekelettään Pekka Kämäräisen verstaalla Rantakylässä.

Ensikatsomalta rakennelmasta ei arvaisi, että se on ruumisarkku. Siinä kun on hyllytasot ja ovet. Arkku toimii alkuun kirjahyllynä. Mutta kun Elsasta aika jättää, otetaan hyllytasot, listat, ovet ja sokkelit pois.
– Katso, kuinka ihana on tämä puun väri, sivelee Elsa viimeisen majansa pintaa, jossa on sinisen ja harmaan sävyjä. Toimittaja ei voi kuin yhtyä timpurin näkemykseen, puupinta on todella kaunis.

Elsa ei ole salaillut kanssakulkijoiltaan, että hän höylää ja naulaa arkkua, sen tietävät lapsetkin. Elsa on tehnyt hoitotestamentinkin, häntä ei saa pitää väkisin hengissä.
– Olen antanut tarkat ohjeet, miten toimitaan, kun aikani täyttyy. Arkkuun laitetaan pehmikkeeksi valkoinen lakana ja minut polttohaudataan.

Ei Elsa kuitenkaan ole välittömästi jättämässä maallista vaellusta. Pientä terveysongelmaa vaikka onkin. Niska- ja hartiaseutu on jumissa, uniapnea on diagnosoitu, samoin fibromyalgia. Ja polvetkin remppaavat. Mutta vaivojensa kanssa Elsa pärjäilee. Huumorilla.

ELSA on käynyt Pekka Kämäräisen puutyökurssilla toistakymmentä vuotta, ensin Pirttimäessä ja nyt 4-5 vuotta Kämäräisen omalla verstaalla. Entisöintipiiri on tiistaisin.
– Meillä on oikein hyvä tunnelma kurssilla. Huumoria heitetään. Johtuneeko siitä, että samaa harrastavat ovat samanhenkisiä, Elsa miettii.
– Myös tästä arkustani herja lentää. Kun tässä taannoin kerroin lähteväni uimahalliin, varoittivat muut, että elähän sitten huku, kun arkkukaan ei ole vielä valmis.

Elsa on suunnitellut, että hänet lasketaan sitten aikanaan pojan viereen. Hannu-poika kuoli 37-vuotiaana vuonna 1998.
– Hain metsästä hautakiven ja kiinnitin siihen laatan. Laattaan sopii myös minun nimeni.