Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Piispa Elia esittäytyi kiuruvetisille

PYHÄN NIKOLAOKSEN kirkon kellot kilkattavat iloisesti ja kutsuvat sunnuntaina liturgiaan, jossa on läsnä Oulun hiippakunnan uusi piispa Elia. Hän on ensivisiitillään Kiuruveden seurakunnassa.
– Olen ensimmäistä kertaa ylipäätään Kiuruvedellä. Kaikki on minulle historiallista, olen saanut elää ihmeellisiä viikkoja, Elia tervehtii seurakuntalaisiaan liturgian päätteeksi.
– En ollut valmistautunut, enkä pyrkinyt piispan tehtävään, joten melkoista mylläkkää tämä aika on ollut. Kierrän kaikissa seurakunnissa. Suuren paaston jälkeen menen vielä Pohjois-Lappiin, selittää Elia. Hänet vihittiin piispaksi tammikuun 11. päivänä.
Iisalmesta piispaa tapaamaan tullut, kiuruvetislähtöinen Anneli Janakka on kiinnostunut Eliasta. Janakka kertoo, että Elia on iältään nuorin piispoista, hän on noussut papista suoraan piispaksi, mikä on harvinaista ortodoksisessa kirkossa. Janakka kiittelee Eliaa selkeästä ja hyvästä puheesta.
– Luokanopettajan koulutus kuuluu puheesta, hän osaa ottaa yleisönsä, Janakka luonnehtii.

PIISPA kiittelee Kiuruveden seurakuntaa aktiiviseksi maaseutu-seurakunnaksi, Kiuruvedellä on paljon palveluksia ja toimituksia. Suurimman kiitoksen saa kirkkoherra Antero Petsalo, isä Antero on Eliaan mukaan Kiuruveden ”seurakunnan kasvot”.
Isä Antero on jäämässä eläkkeelle tämän vuoden lopussa, siinä saumassa Kiuruveden seurakunta lakkautetaan ja osa seurakunnasta liitetään ilmeisesti Iisalmen seurakuntaan, Pohjanmaan alue Oulun hiippakuntaan.
Elia korostaa, että mitään päätöksiä kirkollishallituksessa ei ole vielä tehty.
– Kiuruveden ongelmana on väkimäärän pieneneminen, kuten muissakin maaseutupaikoissa. Itse asiassa Kiuruveden seurakunta on jäsenmäärältään Suomen pienin seurakunta. Täällä kuitenkin toiminta jatkuu, vaikka oma seurakunta lakkautuu, toiminta on vain uudella tavalla organisoitava, tarvitaan aktiivista vapaaehtoistyötä, Elia totesi.

ORTODOKISESTA kirkosta erotaan siinä kuin luterilaisestakin. Piispa Elia on pannut merkille, että kun luterilaisesta kirkosta erotaan, vaikuttaa se heti myös ortodoksikirkosta eroamiseen, luterilaisen kirkon eropiikit näkyvät myös ortodoksikirkossa. Eroaminen on tänä päivänä helppoa ortodokseillekin netin kautta.
– Eroprosentti on meillä sama kuin luterilaisissa seurakunnissa, volyymit ovat vain pieniä. Vaasan seurakunnassa tuo 25 ihmisen eroaminen on kova luku, Elia arvioi.
Miksi kirkosta erotaan? Eliaan mukaan ihmiset mieltävät kristillisen kirkon samana, olipa se mikä tahansa. Piispa Eliaan mukaan eroamisten syynä on usein maallisuus, pyhyyden ymmärrys on kadonnut, elämää katsotaan hyödyn näkökulmasta, ollaan individualisteja, kristinusko on menettänyt roolinsa tässä ajassa.
– Meidän on katsottava tietysti peiliin. Eroamisiin on vastattava omalla julistuksella, Elia sanoo.