Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Lammasta suoraan tilalta

NIKO ja Riikka Manninen kasvattavat lampaita tilallaan Siirtolan Toukkamäessä. He myyvät lampaanlihan suoraan asiakkaille, ilman välikäsiä. Manniset kasvattavat lampaitaan rakkaudella, jokaisella eläimellä on kutsumanimi.

NYT Manniset myyvät lihan suhteen ei oota, sillä satsi lampaita lähti Väisäsen kotilihalle teurastettavaksi ja paloiteltavaksi helmikuun puolella. Liha on jaettu yrityshautomo Leivosen kautta suoraan asiakkaille. Kun asiakas saa lihan kotiinsa uuniin laitettavaksi tai pakastettavaksi, teurastuksesta on kulunut noin vajaa viikko.
Manniset ovat markkinoineet lampaanlihaansa myös sosiaalisessa mediassa. Tietoa on jaossa niin ikään tällä viikolla avautuvilla Siirtolan tilan kotisivuilla.
Mannisten liha-asiakkaat ovat pääasiassa Pohjois-Savossa, mutta myös eteläisemmässä Suomessa on kysyntää. Manniset suunnittelevatkin kanavien avaamista myös isompiin kasvukeskuksiin.
– Lampaanlihan kysyntä on viime aikoina kasvanut. Lammas ei ole enää yksinomaan pääsiäisruoka, vaan sitä käytetään myös arkisin, esimerkiksi kesällä grillissä, Riikka Manninen kertoo.
Jos nyt heräsi halu saada lampaanlihaa suoraan tilalta vuoden 2016 pääsiäispöytään, tilaus on syytä tehdä syksyllä. Mannisilla lampaita teurastetaan kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Manniset myyvät kerralla puolikkaan tai kokonaisen lampaan, puolikkaassa lihaa on noin 10 kiloa.

MANNISILLE hankittiin ensimmäiset neljä uuhea kolmisen vuotta sitten. Nyt Suomen lampaita on katraassa 51: 24 aikuista uuhta, 16 uuhikaritsaa, 3 siitospässiä ja 4 pässikaritsaa.
Tavoitteena on kasvattaa katras sataan eläimeen parin vuoden sisään.
Lampaat myydään karitsavaiheessa, noin 4–6 -kuukauden ikäisinä. Manniset kehuvat kotimaista lammasta, se on tuoretta, kuljetusmatkat ovat lyhyitä ja lampaita syötetään hyvin, ne saavat heinää ja rehua sekä kauraa sopivassa suhteessa.

LAMPAAT ovat ja eivät ole helppohoitoisia. Karitsoimisaikaan pitää uuhien poikimista valvoa muutaman tunnin välein, yölläkin, koska uuhi voi poikia jopa 5 karitsaa. Synnytykset voivat olla ongelmallisia. Lampaita pitää myös keritä kaksi kertaa vuodessa. Mustat, harmaat, ruskeat ja valkoiset villat Manniset myyvät eteenpäin

RIIKKA on kiinnostunut lampaiden jalostuksesta.
Tilalta myydään myös siitoseläimiä. Lammasneuvoja käy arvioimassa karitsat 4 kuukauden ikäisenä, onko niistä siitokseen, vain parhaat laitetaan jatkamaan sukua.
Kun Manniset hankkivat ensimmäiset lampaat, olivat ne jalostuslampaita.
Riikka ja Niko luonnehtivat lampaitaan yksilöiksi, jokainen on oma persoonansa ja oman näköisensä. Karitsoissa näkee selvästi emien piirteitä.

MANNISET muuttivat Toukkamäentien varteen kuutisen vuotta sitten, Nikon vanhempien tilalle.
Niko Manninen on koulutukseltaan rakennusinsinööri ja hänen työnsä ovat ympärysmaakunnissa.
Riikka on suorittanut maatalouden perustutkinnon ja erikoistunut hevostenhoitajaksi.
Lampaat hankittiin sillä silmällä pitäen, että ne työllistävät Riikan. Riikalla tosin riittää hommia myös perheen kolmessa pojassa: Kaapo on 8-vuotias, Vilho 5-vuotias ja Aatos 3-vuotias.
Riikka on kouluttautunut viime aikoina ahkerasti, hän oli mukana muun muassa EU-hankkeessa Tosi Lampuri. Riikka kuuluu myös Pohjois-Savon lammaskerhoon, on hallituksen jäsen. Manniset tekevät mielellään yhteistyötä muiden lammastilojen kanssa, lampaita on Kiuruvedellä muutamalla muullakin tilalla. Esimerkiksi lampaanlihan ostajia mielellään ohjataan toiselle tilalle, jos omat varastot on loppuunmyyty.

UUDEN navetan Manniset rakensivat kaksi vuotta sitten lampaita silmällä pitäen, halli on kooltaan noin 500 neliötä. Kesällä lampaat ovat laitumella. Pedot eivät ole niitä vielä häirinneet.

mainos alkaa
  • Kouruvesi-lehti Osta mediatilaa
  • Kiuruvesi-lehti Tilaa nyt!
mainos päättyy