KIURUVEDEN Käsityökeskus, Martat ja Maa-ja kotitalousnaiset hakevat heinäkuussa pidettävään näyttelyyn karjalaisaiheisia käsitöitä. Näyttelyyn on tarkoituksena koota erilaisia, esimerkiksi puhdetöinä tehtyjä käsitöitä. Ne voivat olla sekä naisten, että miesten tekemiä, aina punapoimintatöistä puisiin veistelytöihin.
– Ideana on, että ihmiset toisivat kodeistaan joko alkuperäisiä karjalalaisia malleja tai sitten vanhojen mallien mukaan tehtyjä uusia käsitöitä, kertoo Vuokko Saharinen Kiuruveden Martoista.
Karjalaiseen käsityöperinteeseen kuuluvat muun muassa kauniit ja värikkäät kirjontakuviot. Käspaikat, revinnäiset, peitteet, matot, vaatetuksen erikoispiirteet kiinnostavat näyttelyn asettajia.
– Tarkoituksena on myös koota perinnetietoutta talteen, etteivät erilaiset käsityötekniikat ja -mallit katoa, Saharinen muistuttaa.
KIURUVEDELLE Karjalasta on evakkoina saapunut aikanaan paljon väkeä ja sitä myötä myös käsityöperinnettä. Eniten Kiuruvedelle evakoita on tullut Suistamolta ja Ruskealasta. Anitta Pölkin mukaan karjalaisten vaikutus on rikastuttanut ja tuonut väriä paikalliseen käsityökulttuuriin. Tämän ajan vaikutukset ovat vieläkin nähtävissä.
– Kiuruveden käsityökeskuksessa on tehty karjalaisia käsitöitä vanhojen mallien mukaan 80-luvulta viime vuosiin asti, Saharinen muistelee.
Karjalaisten käsitöiden näyttely avataan heinäkuuksi Kiuruveden käsityökeskukseen. Käsitöitä toivotaan tuotavan juhannuksen jälkeisellä viikolla käsityökeskukseen.
– Lisätietoja voi kysyä täältä meiltä käsityökeskuksesta, jos on esimerkiksi epävarma, onko kyseinen käsityö karjalalista mallia, Helena Turunen kertoo.
– Hienoa olisi myös, jos käsityön mukana olisi pieni tarina siitä, miten se on itselle päätynyt tai kuka sen on tehnyt, Turunen jatkaa.
Hän kannustaa ihmisiä penkomaan kaappien ja vinttien perukoita, jotta käsityöt saataisiin näyttelyyn.
– Kuntoa ei kannata nyt tuijottaa. Se ei haittaa vaikka käsityö olisikin ajan saatossa reikiintynyt, tärkeintä on, että mallit saadaan tallennettua, Turunen lisää.