Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Kiurusalissa lakitettiin 42 ylioppilasta

YLIOPPILAAT lähtivät lauantaina valloittamaan maailmaa sanoillaan ja lukiossa karttuneella yleissivistyksellä. Kiuruveden lukion 42 ylioppilasta painoi valkolakin päähänsä Kiurusalissa.
– Voisi kiteyttää, että olemme opiskelleet sanoja. Meidän osaamisemme on kirjoitetun ja puhutun sanan hallinnassa. Sana vaikuttaa heppoiselta aseelta siinä kuohunnassa, jolta ulkomaailma juuri nyt näyttää, mutta kynä on miekkaa terävämpi ja sillä voidaan saada paljon aikaan niin hyvässä kuin pahassa, muistutti ylioppilas Heidi Kärkkäinen puheessaan.
Kärkkäiselle moni ovi on avoinna, sillä hänen ylioppilastutkintonsa pistemäärä oli Suomen korkein. Kuudella laudaturilla ja neljällä eximialla Kärkkäisen pistemäärä kohosi 66.
Kärkkäiselle ojennettiin Tatu Malmivaaran stipendi ja Kiuruvesi-lehden stipendi. Juhlassa jaettiin myös kymmeniä muita stipendejä, joista muutama meni vielä menestyneimmälle ylioppilaalle, Heidi Kärkkäiselle.

VIISIKYMMENTÄ vuotta sitten uudet ylioppilaat istuttivat kukin oman nimikkopuunsa, 51 puuntainta Hovin talon maille, lähelle kirkonkylää. Tuolloin juhlittiin viisikymppistä Suomea. Silloin 50 vuotta sitten haluttiin investoida tulevaisuuteen, tehdä jotain merkittävää ja muistettavaa.
– Te hyvät ylioppilaat olette myös investointi tulevaisuuteen. Isänmaa ei ole kitsastellut kohdallanne. Se on tarjonnut teille maailman parasta opetusta. Investointiin ovat osallistuneet myös vanhempanne. Tämäkin sijoitus on pitkäaikainen ja sille odotetaan hyvää tuottoa, niin suurta, ettei sitä mitata rahassa, sanoi lukion rehtori Arja Pentikäinen juhlapuheessaan.
Pentikäinen on ylpeä ylioppilaistaan. Suomen parhaan ylioppilaan lisäksi Pentikäisellä oli kunnia ojentaa stipendi ylioppilaalle, jonka matemaattiset taidot ovat Suomen huippua. Akseli Jaatinen otti vastaan tuhannen euron Teknologiasäätiön stipendin.
– Ylioppilaskokeen kokonaistulosta katsoessa lukion opettajien on helppo hymyillä. Te kaikki olette hyviä ja voitte olla ylpeitä suorituksistanne. Mikäpä olisikaan parempi lahja satavuotiaalle Suomelle. Me suomalaiset voimme ylpeinä sanoa, että Suomi elää myös osaamisesta, Pentikäinen sanoi.