LAMPAAT ovat toimineet reilun kaksi viikkoa Rantakylässä maisemanhoitajina. Riikka ja Niko Manninen suunnittelevat pitävänsä lampaitaan siellä seuraavat viisi kesää.
SUURIN OSA on saattanut jo huomata, että Rantakylään on asutettu parikymmentä lammasta, aivan kaupungin läheisyyteen. Lampaat ovat Riikka ja Niko Mannisen, jotka omistavat pari sataa lammasta.
– Ennen kaupunki on niittänyt pellon konevoimin, mutta nyt lampaat tekevät sen kaupungin puolesta ja pitävät maiseman kurissa, kertovat Manniset.
– Voisi siis oikeastaan sanoa, että lampaat ovat siellä kesätöissä. Talveksi ne viedään sisätiloihin ja taas ensi kesänä ne tuodaan tänne Rantakylään takaisin. Näin olisi tarkoitus jatkaa seuraavat viisi vuotta, kertovat Manniset.
Lampaat ovat nauttineet niin sanotusta “kaupunkielämästä”, eivätkä ole häiriintyneet ohikulkevista lenkkeilijöistä tai autoista. Manniset ovat kuulleet pelkästään positiivista palautetta lampaistaan ja monesti pellolle saavuttuaan he kertovat ihmisten kuvaavan niitä.
IDEA lampaiden tuomisesta Rantakylään lähti kaupungin entisen puutarhurin Markku Ruotsalaisen johdosta.
– Hänen kanssaan mietittiin, että olisiko tarvetta tällaiselle maisemanhoidolle, kertoo Niko Manninen.
– Muun muassa Torniojokilaaksossa on lampaita, jotka hoitavat siellä tärkeitä perinnemaisemia, myös kansallispuistoissa niitä näkee, kertovat Manniset.
– Ja siitä se sitten lähti, vuokrasimme kyseisen alueen kaupungilta ja Pro Agria teki meille suunnitelman siitä, kertoo Niko Manninen.
– Vaikka Kiuruvesi ei mikään suurkaupunki olekaan, niin lampaat lisäävät sen ulkonäköä positiivisella tavalla, jatkaa Niko Manninen.
Mannisten rakentaman aitauksen koko on noin seitsemän hehtaaria. Sen rakentamisen apuna on käytetty kesätyöntekijöitä. Lammasaitauksen rakentamiseen on mennyt lähestulkoon koko kesäkuu.
– Kohta on tarkoitus siirtää lampaat tien toisella puolella olevaan aitaukseen. Niin teemme aina, kun ne ovat syöneet kaiken ruohon. Käsin raivaamme pienpuuston, mitä lampaat eivät syö, kertovat Riikka ja Niko Manninen.
Aitaukseen on jätetty puustoa, jotta lampaat voivat halutessaan mennä niiden alle sateelta tai auringolta suojaan. Pikku sateesta ne eivät kuitenkaan hätkähdä, vaan menevät vasta suuremman kuuron tullen suojaan. Auringon paistekkaan ei ole niille ongelmaksi.
– Ötököitä ei ole niin paljon auringossa, joten monesti ne ovat mieluummin auringon paisteessa, kuin varjossa, kertoo Riikka Manninen.
LAMPAIDEN tuominen Rantakylään edistää monia asioita, kuten jo mainittua ympäristön ulkonäköä ja luonnon monimuotoisuutta. Lampaat houkuttelevat sinne muun muassa uusia eläinlajeja. Totta kai ne myös hoitavat työnsä hyvin, ja maisema pysyy kauniina.
– Lampaita on kehuttu paljon. On kiva, että sanotaan, että ne näyttävät puhtailta ja hyvinvoivilta, hymyilee Riikka Manninen.
Manniset kertovat käyvänsä katsomassa lampaitaan vähintään kerran päivässä.
– Meillä on myös sukulaisia tässä lähellä joten hekin katsovat, onko kaikki hyvin pellolla ohi mennessään, kertoo Riikka Manninen.
– Lampaat pysyvät aitauksessa, jos niillä on vain ruokaa, vettä ja hyvä olla, jatkaa Niko Manninen.
– Päivittäisissä tarkastuksissa katsomme lampaiden lukumäärän ja onko heillä ruokaa, sekä vettä, kertovat Manniset.
Manniset kertovat heidän puhelinnumeronsa löytyvän aidassa olevasta kyltistä. Jos kuka tahansa sattuu huomaamaan jotain outoa, voi numeroon soittaa.
– Jos haluaa muuten vain kysyä jotain lampaisiin liittyvää, niin vastaamme kysymyksiin mielellämme, lisää vielä Niko Manninen.
Manniset pitävät tärkeänä sitä, että kehitetään kaikkea uutta.
– Rohkaisisin siis kaikkia kehittämään ja keksimään uusia asioita, vaikka jotain tällaista, mitä me olemme nyt Kiuruvedelle kehittäneet, kertoo Niko Manninen rohkaisevasti.