Uutiset (muokattu 20.1.2021) Heidi Jaatinen

Digilukio mahdollistaa opintojen laajentamisen

KIURUVEDELLÄ on nyt mahdollisuus opiskella vaikkapa harvinaisia kieliä. Digilukiossa opiskelu on oppilaalle ilmaista.
Isoverstaan jäsenoppilaitosten yhteisessä verkko-opetustarjonnassa on satoja kursseja ja opintokokonaisuuksia, joilla voi täydentää oppilaitosten omaa kurssivalikoimaa. Samoin TutorHouse tarjoaa opetusta eri oppiaineissa yksityis- tai pienryhmäopetuksena.
– Tarjolla on esimerkiksi kiinan kieltä itse opetuksen tapahtuessa Helsingissä, kertoo lukion rehtori Arja Pentikäinen.

LUKIOSSA ensimmäistä vuotta opiskeleva Aleksi Koirikivi on valinnut oppiaineekseen japanin kielen. Koirikivi on syyslukukaudella opiskellut menestyksekkäästi japania liveyhteyden avulla. Keskiviikkoiltaisin ja joskus lauantaisin pidetyt tunnit kestävät 75 minuuttia. Opiskeilijoita tunneilla oli reilu kymmenkunta, Koirikivi selvittää. Aktiivinen osallistuminen on mahdollista sekä puhumalla että kirjoittamalla. Opiskelija pystyy myös ilmaisemaan mielentilansa tai toiveensa, esimerkiksi opetuksen temposta. Samoin voi valita, laittaako oman kuvan näkyville. Vaikka Koirikivi oli aluksi epäilevä opiskelutavan suhteen, on se osoittautunut yllättävän mukavaksi. Joskus tosin yhteys saattaa katketa kesken kaiken.

ENTINEN opetusalan ammattilainen Jukka Oksa TutorHousesta kertoo että tarve digiopetukseen on ilmeinen. Talous on kunnissa tiukilla, lisäksi monessa lukiossa ryhmät ovat liian pieniä eikä päteviä opettajia välttämättä ole. Videoneuvottelutekniikan ansiosta koulutuksellista tasa-arvoa voidaan kuitenkin parantaa.

KOIRIKIVI on kiinnostunut vieraiden kulttuurien ymmärtämisestä. Hän muistaa aiemmin nähneensä itämaista kulttuuria piirrossarjassa ja ihmetelleensä sen erikoisuutta.
– Minua kiehtoi se, etten ymmärtänyt, mistä siinä oli kysymys.
Japanin kielen aloittamisen Koirikivi kertoo olevan helpompaa kuin muiden. Lausuminen on melko helppoa suomalaisille. Aleksia on opinnoissa auttanut myös hänen hyvä kuvamuistinsa. Koirikivi piirtää taululle hiragana-aakkosjärjestelmällä sanan ”perhe”. Hän kertoo japanissa olevan myös kaksi muuta kirjainmerkistöä: katagana ja kiinalaisperäinen kanji. Aleksi Koirikivi aikoo jatkaa japanin opiskelua mahdollisuuksien mukaan. Vanhemmat ovat väläytelleet, että hän voisi mennä kesätöihin Muumimaahan, siellä kun käy paljon japanilaisia turisteja.