Blogi (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Kyproksen päiväkirja

OPASKIRJA sanoo, että Nikosia on ainoa jaettu pääkaupunki. Pane sama sanapari googleen, niin löytyy pari muutakin. Entinen jaettu pääkaupunki Berliini ja Euroopan ulkopuolelta Jerusalem, joka on kahden hallinnon pääkaupunki, Israelin ja Palestiinan; tosin kaikki eivät ole tunnustaneet niitä, varsinkaan Palestiinaa.

SAMA kirjanen sanoo, että Kyproksen sisällissota käytiin 1973 ja sen jälkeen jaetun maan raja on avattu vasta 2008. Tosin turkkilaisten valtaamaa Pohjois-Kyproksen turkkilaista tasavaltaa ei ole tunnustanut kuin Turkki. Keskellä Nikosiaa on rajalinja ja rajamuodollisuudet pitivät olla tiukkoja ja YK:n pitäisi valvoa rajaa. Tilanne on kuitenkin vuodesta 2008 muuttunut ja pääsemme molemmin puolin läpi nopeasti passiemme skannauksella.

OMAT matkapäätökseni ovat vaikeita mutta nopeita. Matkapäätöksen tekeminen kesti viisi minuuttia. Sen verran kesti kysyä Kyproksen suurlähetystöstä pääseekö rouva Kyprokselle Thaimaan passilla. Kyllä pääsee, jos on Eu-maahan oleskelulupa. Myöhemmin rouva sai kyllä Suomen passin.

JAETUN pääkaupungin rajalla joku on töhertänyt seinään: ´One Kypros´. En tiedä, mikä on saanut vanhan ikäpolven sotimaan 45 vuotta sitten, mutta nyt samat miehet ovat pelaamassa backgammonia kävelykadun puubaareissa kädet tutisten, tuskinpa enää kaikki muistavat itsekään. Sanovat, että kapeilla kujilla on aina vastakkain kaksi baaria, toinen kansallismielisille ja toinen vasemmistolaisille. Sehän on kuin Kiuruvedellä 40 vuotta sitten: omat ravintolat molemmille, omat kesätanssilavat ja omat talvitanssipaikat. Vain Herra auttoi, jos eksyit väärälle lavalle.

MIELIPITEET ja mielipide-erot pysyivät vielä pitkään vuosituhannen vaihteeseen, mitäpä niitä mielipiteitä vaihtamaan, kun oli aikoinaan nuoruudessa niin hyvät saatu, että niitä ei koskaan tarvitse vaihtaa. Ne ovat ja pysyvät isältä pojalle, niin kuin miesten kalsarit.

KYPROKSEN kaupunkeja paikallisilla busseilla kiertäessämme huomaamme, että saarella on enemmän pankkeja kuin kauppoja. Kyprosta ja Maltaa houkuttelevat vapaat pankkilait. Veli venäläinen tunkee ja pesee pankkiholvin täyteen Venäjän kansalta ryöstettyjä rahoja. Kaikkia rahoja Venäjä ei jaa oligarkeille. Osa jaetaan myös Suomenkin nettilehtiä 24/7 päivystäville trolleille. Sen huomaa kun seuraa kotimaisen nettilehdistön poliittisia uutisia ja niiden kommenttipalstoja.

MYÖHEMMIN Pafoksen satamasta hotellille keskustaan kävellessämme löydämme grillipaikan, jota pitää georgialainen ikäiseni nainen. En tarkoita nyt Georgiaa on my mind, vaan maata hajonneen Neuvostoliiton luoteisosasta, joka sotikin muutaman päivän entistä isäntäänsä vastaan. Kun nainen kuulee, että olen Suomesta, hän alkaa kehua suomalaista vodkaa. Sanon, että Venäjällä on paljon vodkamerkkejä ja eräät niistä ovat kuivia ja maultaan parempia; itse kun en ole Finlandia-vodkaa pystynyt juomaan. Nainen ei anna periksi.

HÄN kehuu maataan kauniiksi ja silmistä näkee, että kaipuuta takaisin olisi, mutta sota lienee ajanut naisen pois maastaan ja usko rauhanomaiseen ja demokraattiseen eloon lie hävinnyt.

KAHTA päivää ennen lähtöä Suomen iltapäivälehdistössä sanotaan, että turistilentoja Kyprokselle rajoitetaan mahdollisen länsiliittouman Syyrian ilmaiskun takia. Englantilaisilla on Kyproksella sotilaslentokenttä, jolta hävittäjät lähtevät. Olen matkoilla ongelmamagneetti. 2004 olin tsunamin aikaan Thaimaassa, pienen maanjäristyksen aikaan olen ollut Tokiossa (jossa niitä on useita ja hotellitkin on rakennettu joustavalle alustalle) ja maanjäristyksen aikaan Rhodoksella kesäkuussa 1987. Vai johtuikohan se maanjäristys siitä, että samaan aikaan Kreikka voitti koripallon Euroopan mestaruuden.

RAIMO TUORINIEMI
kiuruvetinen yrittäjä