Janna Lappalainen, Ida Kattainen, Jorik Hoxha, Senni Ahonen ja Jenna Manninen. Hoxha kertoi omasta yrittäjyydestään lukiolaisten järjestämässä yrittäjyyspäivässä. Kuva: MAARIT ÄYHYNMÄKI
Lukio, Uutiset Jaana Selander

Pientä kipinää yrittäjyyteen – Nuori yrittäjä Jorik Hoxha: Ottakaa myös apukäsiä vastaan

Kirsi Haapea, Maarit Äyhynmäki

Kiuruveden lukion yrittäjyyspäivä 5.syyskuuta, Yrittäjän päivänä, tarjosi lukiolaisille kipinää yrittämiseen.

Keväästä asti suunniteltu yrittäjyyspäivä Kiurusalissa käänsi monen nuoren ajatutuksia yrittäjäksi ryhtymisestä hieman myönteisempään suuntaan. Vieraana yrittäjyyspäivässä ollut nuori yrittäjä Jorik Hoxha sai innostusta aikaan, ja viesti nuorelta nuorille kulki hyvin.

Nuoret yrittäjät ja talous NYT- yhdistyksen aluetoiminnan johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen on Kiuruvedeltä kotoisin.

Sneakereita eli tennareita myyvä Hoxha kertoi omasta yrittäjyysmatkastaan. Hän teki omasta kiinnostuksen kohteestaan bisneksen. Lähes kaikki nuoret tietävät Hoxhan firman.

Tapahtumassa oli Nuoret yrittäjät ja talous NYT- yhdistyksen ideapaja. NYT tarjoaa taloutta ja yrittäjyyttä palvelevia oppimiskokonaisuuksia ja ylläpitää Yrityskyliä. Sillä on aluetoimisto myös Kuopiossa ja kymmeniä aluetyöntekijöitä Suomessa. Ideapajan vetäjänä oli järjestön aluetoiminnan johtaja, Kiuruveden lukion kasvatti Liisa Tenhunen-Ruotsalainen.

Ryhmissä ideoitiin esimerkiksi toimintaa tyhjiin liiketiloihin. Kaksi ryhmää esitti ideansa Kiurusalissa.

Yksi ryhmä kehitteli kolmikerroksisen monitoimitalon, suuren yrityksen, joka tekee monta asiaa. Kellarikerroksessa olisi yökerho, maan tasalla sekatavarakauppa ja yläkerrassa erilaisia palveluja, kuten ilmajoogaa.

Toinen ryhmä suunnitteli teemakahvilaa, jossa olisi joka päivälle eri teema, esimerkiksi musiikki-ilta, peli-ilta, nostalgiailta, lemmikkipäivä ynnä muuta. Muut ryhmät pitivät ideansa omana tietonaan.

– Toivottavasti joku kuulee näistä ideoista, Liisa Tenhunen-Ruotsalainen totesi.

Hänen mielestään Kiuruveden lukion nuoret vaikuttivat innostuneilta, kuuntelivat tarkasti ja heittäytyivät tehtäviin. Normaalisti hän ei kierrä kenttätöissä, mutta Kiuruvedelle hänet toi rakkaus kotiseutuun.

Ideapajaan osallistuneet toisen vuosikurssin lukiolaiset kehuivat tapahtuman luomaa innostusta. Järjestelyryhmään kuuluva Janni Lappalainen sanoi, että haluttiin ja saatiin nuorten näkökulmaa yrittämiseen.

– Tuli sellaista tietoa, joka kiinnostaa meidän ikäisiä. Nuoren yrittäjän esimerkki innosti, ennen ei ollut sellaista esikuvaa. Tuli käsitys, että pienessäkin paikassa kannattaa kokeilla.

– Esimerkki näytti, että on mahdollisuuksia. Pienestä voi tulla suurta, Ida Kattainen kertoi.

Myös avustajina olleet abiturientit kokivat tapahtuman kannustavana. Heillä ei ole ollut varsinaisia yrittäjyysopintoja.

– Aikaisemmin ajattelin, että yrittäminen ei kiinnosta, se on tylsää. Mutta nyt mietin, että ehkä joskus, jos löytyy sellaista mikä itseä kiinnostaa, Miisa Isoräysy totesi.

– Jorikin esimerkki oli hyvä, että omasta kiinnostuksen kohteesta rakentaa yrityksen, Ella Laitinen sanoi. Muitakin inspiroi se, että näkee kun joku menestyy yrittäjänä.

Venla Kulhomäellä on kokemusta yrittämisestä. Hän on pitänyt kaverinsa kanssa kesäkahvilaa kahtena kesänä. Nuoret tekivät kaikki myytävät itse, lupa-asioihin saatiin apua muiden muassa vanhemmilta.

– Yrittäminen kesäkahvilassa oli vaativaa, mutta mukavaa.

Työkokemuksesta hyötyä

Lukion 2.vuosikurssin opiskelijat Senni Ahonen (vas.), Janni Lappalainen, Jenna Manninen ja Ida Kattainen osallistuivat lukiolaisten yrittäjyyspäivään ja olivat mukana tapahtuman järjestelyissä.

Päivän aikana haastateltu Kiuruveden yritysneuvoja Tuula Parkkonen-Suhonen toi esille muun muassa, mitä nuorten yrittäjiksi aikovien tulisi huomioida.

– Ala-ikäisten yrittäjien sopimuksista ja käytännön asioista vastaa huoltaja tai edunvalvoja, ja aivan ensimmäiseksi yrittäjyyttä harkitsevien nuorten kannattaakin olla yhteyksissä asiantuntijaan, hän kertoi.

Hän toi myös esille, että kaikesta työkokemuksesta on hyötyä, työ kannattaa hinnoitella niin että se kannattaa, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja onko yrityksen tuotteelle tai palvelulle kysyntää?

– Työelämä muuttuu ja uudistuu, ja monella on nykyään useampi tutkinto. Kannattaa opiskella niitä aineita jotka kiinnostavat, hän painotti.

Liisa Tenhunen-Ruotsalainen toi esille, että osa-aikainen palkkatyö ja samalla osa-aikaisena yrittäjänä toimiminen ovat jo nyt yhä useamman nuoren arkipäivää.

– Suomi on pienten yritysten maa, 93,7 prosenttia yrityksistä on alle kymmenen henkilöä työllistäviä, ja se on monille yllätys. Ehkä mediassa ovat enemmän esillä suuret yritykset, hän pohti.

Nuorten yrittäjien näkökulmaa toivat esille Vilja Tikka ja Viliina Tikka, jotka toimivat viime kesän ajan kahvioyrittäjinä Kiuruvedellä.

– Kokemuksessa parasta oli positiivinen palaute. Meitä yllätti se, kuinka paljon valmisteluja kahvio vaatii ja kuinka paljon asiakkaita kävi. Kahdestaan ei tähän olisi pystytty, vaan tarvittiin apukäsiä, he kertoivat.

Mitään suurempia haasteita heidän kohdalleen ei tullut, ainoastaan aikataulujen sovittaminen tuotti hankaluutta. Viime kesän yrittäjyydestä heille jäi positiiviset fiilikset, ja he rohkaisevat myös muita nuoria tarttumaan tilaisuuteen yrittäjinä.

– Ottakaa myös apukäsiä vastaan, he korostavat.

Omasta yrittäjyydestään oli kertomassa iisalmelainen Jurik Hoxha, 19. Hoxhan ja hänen yhtiökumppaninsa Niklas Vakulan yritys JN Sneakers Ny ostaa, kunnostaa ja myy designerkenkiä netissä.

– Yritys on nyt siirtymässä osakeyhtiöksi, olemme tehneet laskelmat ja nyt on sen aika, Hoxha kertoo.

Yrityksen aloittamisessa NYT-organisaation osuus on ollut suuri, etenkin nuorille suunnattu Vuosi yrittäjänä -ohjelma pisti vauhtia suunnitelmiin.

– Olen aina ollut kiinnostunut yrittäjyydestä, mutta se vaikutti tosi vaikealta. Vuosi yrittäjänä -ohjelman kautta saimme tietoa ja neuvoja, ja myös yrityksen pystyyn, hän kertoo.

Viime keväänä Hoxhan ja Vakulan yritys oli mukana NYT -organisaation Uskalla yrittää -finaalissa saakka. Hoxhan toimii myös NYT-organisaation lähettiläänä kertomassa omaa yrittäjätarinaansa kouluissa ja tapahtumissa.

Hoxhalle yrittäjyys on tuttua myös perheen kautta, Kosovon toiseksi suurin kauppaketju on hänen sukulaistensa yritys. Hoxhan perhe muutti Kosovosta Suomeen hänen ollessaan kymmenvuotias.

Nuorten yrittäjyys ja talous NYT-organisaatio -työskentelee sen edistämiseksi, että lapset ja nuoret saavat koulussa valmiuksia muuttuvan työelämän tarpeisiin ja oman arkensa hallintaan -kannustaa lapsia ja nuoria omien vahvuuksien tunnistamiseen, innostumaan tulevaisuudesta ja rohkaisee tavoittelemaan unelmia, osallistaa -organisaation oppimateriaali on suunnattu kaikille kouluasteille, aina varhaiskasvatuksesta lähtien -työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitojen lisäksi nuoria kannustetaan toimimaan yhdenvertaisemman ja kestävämmän yhteiskunnan hyväksi -organisaation Yrityskylä on maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu suomalainen oppimiskokonaisuus. Lähin Yrityskylä sijaitsee Kuopiossa.

– NYT:in hallitus koostuu työ- ja liike-elämän vaikuttajista -toimintaa rahoittavat useat kunnat, organisaatiot, ministeriöt ja säätiöt sekä yksityiset henkilöt -on osa kansainvälistä kumppaniyhteisöä