Mikä kuvan esine voisi olla? Arvaa ja osallistu juttusarjaan. Kuva: HANNA SOINI
Historia, Kulttuuri, museo Hanna Soini

Mikä esine kuvassa on? Arvaa ja osallistu juttusarjaan – Lue jutusta myös edellisen kuva-arvoituksen oikea vastaus ja lukijoiden arvaukset

Museoesineiden arvuuttelu jatkuu Kiuruvesi-lehden kesäjuttusarjan viimeisessä osassa. Mikä ensimmäisen kuvan puuesine on? Lähetä arvauksesi toimituksen sähköpostiin osoitteeseen toimitus@kiuruvesilehti.fi tai kommentoi Kiuruvesi-lehden somessa tai verkkosivuilla. Halutessasi voit lähettää tai tuoda vastauksen myös paperilla.

Toimitus voi käyttää lukijoiden vastauksia juttusarjan seuraavassa osassa.

Juttusarjan edellisessä osassa arvuuteltiin laatikkomaista puuesinettä. Katso alta lukijoiden arvauksia sekä oikea vastaus.

Viimeosassa arvuuteltiin tätä esinettä. Moni tiesi esineen käyttötarkoituksen.

Näin lukijat arvasivat:

– Rotanloukku. Lapsena asuin lähellä koskenrantaa, jonka toisella puolella oli mylly, jota ei käytetty talvella, jolloin nälkiintyneet rotat uivat kosken yli ja ne pyydystettiin tällaisilla loukuilla, kertoi Martti Multala.

– Mysteeriesine on entisajan rotanloukku, Hannu Kemppainen tiesi.

– Rotan/hiirenloukku. Isäni tekemä loukku oli vilja-aitassa. Monet rotat ja hiiret jäi loukkupyydykseen, Elisabet Walta kommentoi.

– Hyväkuntoinen rotanloukkuhan tuo on. Voi toki olla muitakin nimityksiä, Erkki Partanen arvasi.

– Museon mysteeriesine on ruhmu eli rotanloukku, Pirjo Kärkkäinen kommentoi.

– Hiirenloukku. Sai tuolla pyydystettyä rottiakin, mut jos eivät jääneet kokonaan alle, ei välttämättä kuolleet, nimimerkki @hyvareetta kommentoi.

– Puristin, arveli nimimerkki @helenanarhi.

Oikea vastaus:

Juttusarjan edellisessä osassa arvuutteluun tullut puinen esine on rotan- tai hiirenloukku. Kyljen tekstistä selviää, että se on nikkaroitu vanhasta ammuslaatikosta.

Näin loukku toimii: laatikon sisälle laitettiin syötti. Pahaa-aavistamaton jyrsijä laukaisi loukun mennessään päässä olevasta pienestä aukosta, jolloin ylös nostettu puulevy putosi sen päälle liiskaten sen.

Kiuruveden museovastaava Jenna Ruotsalainen arvelee, että erilaiset rotanloukkuviritelmät olivat ennen yleisiä, sillä tuholaisjyrsijöitä oli paljon navetoissa. Myös aittojen ja maakellareiden herkut houkuttelivat niitä pihapiiriin.

– Tämä on luultavasti jonkun täysin oma keksintö, Ruotsalainen arvelee kyseisestä rotanloukusta.

Esine kuuluu Kiuruveden Hyvärilän museorakennuksen kokoelmaan. Se lahjoitettiin Kiuruveden museolle vuonna 1986. Sen valmistusvuosi ei ole tiedossa, mutta museon arkistokirjoista selviää, että esine lienee peräisin Kiuruvedeltä.