Diakonit Minna Heinonen ja Salla Leinonen ovat seuranneet ilolla Kiuruveden yhteisöllisyyden nousua. Toisaalta sosiaali- ja terveyspalveluiden tilanne huolestuttaa. Kuva: AKU LAATIKAINEN
Terveys, Uutiset Aku Laatikainen

Diakonit Kiuruveden mielenterveysindeksistä: ”Hyvistä tuloksista huolimatta epäkohtiakin on”

Äskettäin uutisoitiin, että Kiuruvesi on noussut mielenterveysindeksissä ainoana Pohjois-Savon kuntana useana vuonna peräkkäin. Sen mukaan ihmisten onnellisuus ja hyvinvointi ovat parantuneet.

Kiuruveden seurakunnan diakoniatyöntekijät Salla Leinonen ja Minna Heinonen kuitenkin muistuttavat, ettei indeksin tuloksista voi tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Hyvistä tuloksista huolimatta epäkohtiakin on, sanovat diakonit, jotka näkevät työssään säännöllisesti ihmiselämän nurjempaakin puolta.

– Onhan Suomikin ollut jo useita vuosia peräkkäin maailman onnellisin maa, mutta ei sekään kerro aina koko totuutta. Kaikilla ihmisillä ei edelleenkään ole asiat todella hyvin.

– Ja on myös hyvä huomioida, että jos tehdään vaikka mielipidekyselyä, niihin vastaavat yleensä enemmän sellaiset ihmiset, joilla asiat ovat hyvin. Ongelmaiset vetäytyvät mieluummin syrjään.

Leinonen ja Heinonen nostavat Kiuruveden epäkohdista esiin muun muassa työttömyyden ja päihdeongelmat, mutta ennen kaikkea palveluiden vähenemisen ja heikentymisen.

– Huonompaan indeksitulokseen on siis olemassa riskitekijöitä. Ja olemme myös pohtineet, että kun ihmiset eivät pääse riittävästi etenkään sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin, niin tällöin ongelmatkin jäävät rekisteröitymättä, mikä on osaltaan voinut vaikuttaa mielenterveysindeksin tuloksiin.

– On paljon ihmisiä, jotka tarvitsisivat lähipalveluita. Kaikilla ei ole mahdollisuutta lähteä esimerkiksi Iisalmeen saakka tai hoitaa asioitaan puhelimitse.

Yhtenä lääkkeenä tähän diakonit ovatkin ehdottaneet Kiuruvedelle Kelan yhteispalvelupistettä. Tällainen on esimerkiksi Vieremällä kunnanvirastossa ja Pielavedellä kirjastossa.

Asiointipisteissä saa Kelan hakemuslomakkeita ja esitteitä, voi jättää paperisia hakemuksia ja saada yleistä opastusta etuuksista sekä Kelan verkkopalvelujen käytöstä. Asiointipisteessä on myös asiakaspääte, jolla voit kirjautua Kelan verkkopalveluun. Siellä voi hakea etuutta, lähettää liitteet ja ilmoittaa muutoksista. Samalla voi käyttää Kelan etäpalvelua, jossa Kelan palveluneuvoja neuvoo asiakasta kuvayhteyden välityksellä.

– Tällaista vastaavaa voisi olla Kiuruvedellä esimerkiksi kaupungintalolla tai kirjastossa. Kela voisi myös kouluttaa jonkun kaupungin tai seurakunnan työntekijän olemaan yhteispalvelupisteellä ihmisten apuna.

– Tällä hetkellä liian moni kiuruvetinen jättää hakematta lakisääteisiä avustuksia, koska se on täällä niin vaivalloista.

Hyviäkin asioita on

Mutta kyllä diakonit antavat myös tunnustusta Kiuruveden mielenterveysindeksin tulokselle. Etenkin, kun nousua on tapahtunut jo useana vuonna peräkkäin ja Kiuruvesi on ainoa Ylä-Savon kunta, missä näin on tapahtunut. Jotain on tehty myös oikein.

– Kiuruvedellä on esimerkiksi panostettu viime aikoina yhteisöllisyyteen, mikä on hieno asia. Se luo positiivista ilmapiiriä ja uskoa ja toivoa tulevaisuuteen. Täällä on paljon erilaisia tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia, varsinkin kaupungin kokoon nähden.

– Toki vieläkään ei olla täysin valmiita tältä osin, mutta ihan hyvä suuntaus viime vuosina on kuitenkin ollut ja useita järjestäviä tahoja.

Diakonien mielestä positiivinen elämänasenne ja tappiomielialan välttäminen ovat yllättävänkin tärkeitä asioita.

– Esimerkiksi kun harmitellaan mitä täältä lähtee pois tai puuttuu, pitäisi pikemminkin nähdä se kaikki hyvä, mitä meillä Kiuruvedellä on ja mitä epäkohdille voitaisiin tehdä ja miten tänne tulisi sitten joskus jotain uuttakin.

Jätä kommentti