Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Tuottajien mitta täyttyi

SIKATILALLINEN Hannu Kämäräinen Luupuveden Tapelista on kärsinyt Venäjän sianlihalle asettamasta vientikiellosta jo pian vuoden. Hän tekikin henkilökohtaisen ratkaisun ja siirsi tilansa luomutuotantoon. Luomu menee kaupaksi kotimaassa. Tapelin pellot ovat olleet luomussa toista vuotta, siat syksystä lähtien.
– Luomulihasta saa paremman hinnan, se kattaa tuotantokustannukset, vaikka ne ovat korkeammat kuin tavanomaisessa sikataloudessa. Luomulihamarkkinat eivät ole Kiuruvedellä, vaan suurissa kaupungeissa.
Kämäräisen siat teurastaa Atria ja lihan jalostaa Pajuniemi. Kämäräinen on peruskorjannut tuotantorakennusta luomulle sopivaksi, on muun muassa rakennettu ulkoilutarha ja suurennettu ikkunoita.
Tapelissa on ollut sikoja 1960-luvulta lähtien. Luomusikoja Kämäräisellä on 64, emakkojen porsaat kasvatetaan teuraaksi asti.
Sikatilalliset ovat olleet taloudellisessa ahdingossa jo pitkään. Euroopasta on virrannut Suomeen halpaa sianlihaa jo vuoden, kun Venäjä laittoi eurooppalaiselle sianlihalle tuontikiellon jo tämän vuoden tammikuussa. Parhaillaan sianlihaa on myyty jopa kahden euron kilohintaan. Samaan aikaan viljan hinta on kylläkin laskenut koko ajan, mutta kustannukset ovat pysyneet korkealla.
– Kiuruvedellä olen nähnyt kinkkua 3,50 euron kilohintaan, sillä hinnalla ei kukaan tuottaja pärjää. Liha on pakastetta, eurooppalaista ylijäämävarastoa, Kämäräinen sanoo.
Kämäräinen ei pidä ongelmana maataloustukien maksatuksen siirtymistä, kun viivästyksiin osaa varautua etukäteen, sikatilalla tuet ovat noin 20 prosenttia liikevaihdosta, kun maitotiloilla tuet merkitsevät kaksi kertaa suurempaa osuutta tulovirrasta.
Kämäräinen ei luota politikkojen lupauksiin tukien suhteen, Venäjän vientikieltoa kompensoimaan varatut EU-tuetkin ohjattiin Ebolan ehkäisyyn.
Kämäräisen lääke tuottajien tilanteeseen on, että mahdollisimman pitkälle kuluttajat suosisivat kotimaisia tuotteita.

MTK-KIURUVESI suunnittelee tekevänsä vierailun Maaseutuvirastoon (Mavi) ja mahdollisesti Kilpailu- ja kuluttajavirastoon. Vierailun tarkoituksena on keskustella viranomaisten kanssa muun muassa siitä, miksi ensi vuoden maataloustukien maksatusta viivästytetään vuodelle 2016.
Osa MTK-kokoukseen Kiurusalissa perjantaina osallistuneista tuottajista oli valmiita kovempiinkin toimiin, nousemaan barrikadeille eduskuntatalon rappusille, hurjimmista puheista puhumattakaan.
MTK-Kiuruveden puheenjohtaja Arja Kärkkäinen luonnehti tukien maksatuksen viivästymistä katastrofiksi, koska se romahduttaa maatilojen maksuvalmiuden.
– Verotulojen romahtaminen on valtava vahinko Kiuruvedelle. Investoinnit ja hankinnat jäävät minimiin, mikä moninkertaistaa negatiiviset vaikutukset.
Kärkkäinen kannatti kuitenkin ”mielenilmauksessa” positiivisen kautta etenemistä, vaikka ”kiroilemaan” tekisikin mieli lähteä. Kärkkäinen muistutti, ettei negatiivisella asenteella kuluttajia saada tuottajien puolelle.
Viljatilallinen Matti Lappalainen peräänkuulutti yhtenäistä MTK:ta edunvalvonnassa ja liikkeelle lähtöä koko joukolla, koska kaikki tuotantosuunnat ovat samassa jamassa, kenelläkään ei mene nyt hyvin.
– Nyt tahtoo olla niin, että lehmämiehet ajavat omaa asiaansa ja viljatilalliset omaansa. Kuitenkin kaikki tuottajat kärsivät yhtä paljon.