Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Veikkolasta vähennetään 10 laitospaikkaa

LAITOSHOIDON yksikkö Veikkolasta vähennetään kymmenen laitospaikkaa. Ylä-Savon Sote -kuntayhtymä panostaa tehostettuun palveluasumiseen ja vanhusten kotona asumiseen.
Aune Tuorilainen (85) viettää tänä vuonna toista jouluaan laitoshoidon yksikkö Veikkolassa. Ennen laitoshoitoon päätymistä Tuorilainen oli osastohoidossa seitsemän kuukautta saatuaan sydäninfarktin. Sitä ennen hän asui invalidientalossa kaksi vuotta. Paluu sinne ei enää onnistunut, kun liikkuminen oli niin hankalaa.
Tytär, Regina Tuorilainen, toimi äitinsä omaishoitajana kaksi vuotta. Nyt Regina Tuorialainen vierailee äitinsä luona Veikkolassa lähes päivittäin.
– Tytöt (hoitajat) juosta tillistää, mutta puhekaveria kaipaisi. Kävisi joku juttelemassa edes 10 minuuttia. Päivät kuluvat nukkuessa ja televisiota katsoessa. Syön ruokasalissa ja mahdollisuuksien mukaan osallistun tapahtumiin. Kiitollinen kuitenkin pitää olla. Voisihan asiat olla huonomminkin.
Yksi asia aiheuttaa Aune Tuorilaiselle turvattomuuden tunnetta. Se on hälytyskellon puute. Pöytään on kiinnitetty puhelin, josta löytyy punainen nappi, jolla kutsutaan hoitajaa hädän hetkellä. Laite ei ole kuitenkaan toiminut kuin muutamien päivien ajan koko Tuorilaisen laitoshoidossa oloaikana. Hälytyskellon sijaan Tuorilaisella on marakassi, jota hän ravistaa kovasti tarvitessaan apua.
– Joku aika sitten yritin itse vaihtaa nukkuma-asentoa sängyssä ja pyörähdin siitä kaulani varaan sängyn laitaa vasten. En voinut hälyttää paikalle hoitajaa. Huusimme huonekaverin kanssa ja lopulta hoitaja kuuli meidät. Luulin loppuni tulleen, kertoo Tuorilainen.
Regina Tuorilaisen mielestä ei ole järkeä vähentää laitoshoitopaikkoja.
– Ihan älytöntä, ei mitään järkeä. Missä ne vanhukset sitten ovat? Kuka heitä pystyy hoitamaan kellon ympäri? Sote valvoo, mutta huonompaan päin on menty. Yöhoitajia tarvittaisiin enemmän ja hälytyskellot pitää saada toimimaan. Äitini, Aune, ei pärjäisi enää kotona. Yhdesti sitä yritettiin, mutta hän kaatui pahasti, kertoo Regina Tuorilainen.

TÄLLÄ hetkellä Veikkolassa kahden käytävän varrella on 42 laitoshoitopaikkaa 22 huoneessa. Ylä-Savon Sote -kuntayhtymä vähentää 18 laitoshoitopaikkaa, jolloin Veikkolaan jää 24 laitospaikkaa. 14 paikkaa korvataan tehostetun palveluasumisen paikoilla, joten Veikkolasta vähenee kaiken kaikkiaan 10 laitospaikkaa.
– Veikkolassa toinen käytävä voidaan käyttää palveluasumiseen, jolloin asukkaalle tulee oma huone. Yksityisyys ja esteettömyys paranevat, kertoo Ylä-Savon Soten hoito- ja hoivajohtaja Anne Mikkonen.
Veikkolan muutos käynnistyy toukokuun alkuun mennessä. Vapautuvia paikkoja muutetaan palveluasumispaikoiksi ja vanhusten kotona asumiseen panostetaan entistä enemmän.
– Laitoshoito on raskasta ja vaativaa hoitoa, johon on aina lääketieteelliset perusteet tai turvallisuuteen liittyvät syyt. Kaikki perustuu yksilölliseen palvelu- ja hoidontarpeen arvioon, joka perustuu toimintakyvyn mittaamiseen, Mikkonen muistuttaa.

SOTE panostaa ensi vuonna kotihoitoon. Ensi kesänä käynnistetään vastuulääkärimalli, joka tarjoaa kotihoidolle, asumispalveluyksiköille ja yöpartiolle mahdollisuuden käyttää tarvittaessa lääkäriä ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä. Myös kotikuntoutuksella ja päivätoiminnan lisäämisellä tuetaan vanhusten kotona asumista ja omaishoitoon ollaan lisäämässä kymmenkunta uutta henkilöä.
– Tämä ei niinkään ole säästötoimenpide vaan rakenteellinen, kun raskasta laitoshoitoa pyritään keventämään suuntaamalla resursseja tehostettuun palveluasumiseen. Laitoshoidon vähentäminen lisää paineita myös kotihoidossa. Tärkeintä on, että heidätkin hoidetaan kunnialla, jotka eivät pysty itseään hoitamaan. Kun vähennyksiä viedään käytäntöön, ketään ei tietenkään jätetä heitteille. Toki se mietityttää kun tietää, että Veikkolan asiakkaat ovat kohtalaisen huonokuntoisia. Asiantuntijat arvioivat, kuka tarvitsee laitospaikkaa, kertoo Soten yhtymähallituksen jäsen Jouko Tenhunen.
Laitospaikkojen vähentämistä käsitellään 8.12. Soten hallituksen kokouksessa ja Soten valtuusto tekee asiasta lopullisen päätöksen 17.12. pidettävässä kokouksessaan.