Blogi (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Vanhentunut alkoholilaki uuteen uskoon

LÄHTÖKOHTAISESTI minun ei tästä pitänyt kirjoittaa vaan jostain aivan muusta. Yli kuukausi takaperin silmieni alle osui Helsingin Sanomien uutinen, jossa Antti Kaikkonen kehotti ihmisiä varautumaan siihen, että alkoholilain kokonaisuudistus lykkääntyy syksylle. Tämän jälkeen onkin tapahtunut monta mutkaa, mutta alkoholilain kokonaisuudistusta ei ole vieläkään hyväksytty eduskunnassa.

TÄSSÄ vaiheessa tunnen pienen kiihtymyksen valtaavan mieleni sieluni lisäksi. Yritän kuitenkin hillitä temperamenttiani ja pysyä varsin asiallisella linjalla; huolimatta siitä, mitä mieltä olen hallituksen täydellisestä vatuloinnista ja erityisesti Keskustan näköalattomuudesta, mitä tulee asian käsittelyn viivyttämiseen ja jatkuviin kantojen muutoksiin.

MIKÄ tässä sitten menee nuorella 23-vuotiaalla, kohtuullisesti alkoholia kuluttavalla yliopisto-opiskelijalla oikein tunteisiin? Kysymys on asiallinen, kuten myös nämä: Mitä väliä tällä uudistuksella (tai sen perumisella) oikeastaan on? Miten se vaikuttaa elämääni ja miksi tämä aihe ylipäänsä minua liikuttaa?

HYVÄN oluen ystävänä olen tervehtinyt ilolla hallituksen aikomusta päivittää Suomen aikansa elänyttä ja vanhentunutta alkoholilakia uuteen uskoon. Mikä olisi sen mukavampaa kuin saada nauttia laadukkaista oluista hieman halvempaan hintaan. Ei oma oluen nautiskeluni määrällisesti lisääntyisi tuon taivaallista; ainoastaan kukkarolle se olisi hieman suopeampaa.

JOS kaupat saisivat myytäväkseen aiempaa hieman vahvempaa olutta niin tämä tukisi hienosti suomalaista olutkulttuuria ja kannustaisi samalla kohtuukäyttöön, sillä nyt valittavana olisi aidosti hyviä oluita niiden Pirkkaoluiden sijasta. Kotimaiselle olutkulttuurin kehitykselle uuden lain tärkein seikka on ehdottomasti pienpanimoiden oikeus myydä itse paikan päällä valmistamia tuotteitaan. Tämä parantaa panimoiden asemaa, tuo lisää työpaikkoja ja aiheuttaa nimellä “matkailu” tunnettua ilmiötä varsinkin pienemmille paikkakunnille.

NELOSOLUT, Limuviinat ja 0,8%-yksikköä. Nämä sanat ovat vilahdelleet alkoholilakiin liittyvässä julkisessa keskustelussa todella usein. THL:llä ja hallituksella – erityisesti Keskustalla – on huoli siitä, miten suomalaisten alkoholinkulutukselle käy, jos uusi alkoholilaki astuu voimaan. THL:n ja monien poliitikkojen mielipide on se, että alkoholin kuluttaminen kääntyy nousuun ja näin alkoholin haitat lisääntyisivät paljon.

YMMÄRRÄN huolestumisen täysin, onhan alkoholi ja siitä johtuvat sairaudet yksi suurimpia ihmishenkiä vievistä syistä Suomessa. Mielestäni on kuitenkin omituista, että keskustelussa pyöritellään pikkukäsitteitä – nelosolut, limuviinat ja 0,8%-yksikköä – sen sijaan, että pohdittaisiin alkoholin liikakäytön syitä.Tällaisia syitä ovat esimerkiksi kova stressi, vaikea perhetilanne, huoli toimeentulosta ja huoli esimerkiksi lasten terveydestä. Huonosti menevä parisuhde voi myös ajaa pullon äärelle sekä kotona että lähipubissa.

EI suomalaisilla mitään juoppousgeeniä ole. Miksi sitten niin monet käyttävät alkoholia väärin ja liikaa? Näin maallikkona ajattelen, että syitä on monia: jotkut juovat iloon, toiset stressiin ja suruun. Joillakin ihmisillä on oikeasti enemmän taipumusta käyttää alkoholia väärin, mutta lopulta kyse on heidän omista henkilökohtaisista valinnoistaan. Ylipäänsä jokainen ihminen tekee päätöksen alkoholin käyttämisestä lopulta itse.

ONNEKSI merkkejä paremmasta huomisesta on näkyvissä. Suurin niistä on nuorten alkoholin käytön väheneminen todella paljon. Raittius on lisääntynyt, mikä on vain positiivinen asia suomalaisten terveyden kannalta katsottuna. Näin ollen on perverssiä, että esimerkiksi Sirkka-Liisa Anttila kommentoi Helsingin Sanomille, ettei suomalaiset ole vielä valmiita tällaiseen uudistukseen, mitä hallitus ja eduskunta ovat suunnitelleet.

ANTEEKSI kuinka?

NUORET käyttävät vähemmän tai eivät ollenkaan alkoholia ja samalla sanotaan, ettei valmiutta muutokseen ole.

MITÄ tässä pitäisi oikein odottaa? Sitäkö, että neljännes kansasta sylkee lasiin ennen kuin on rohkeutta muutoksiin? Nuorissa on tulevaisuus, eikä kehitystä tulisi jarruttaa vain sen vuoksi, että yli 50-vuotiaat ryyppäävät liikaa: oli se sitten halvinta mahdollista olutta tai kalliita vuosikertaviinejä.

KULTTUURI on muuttumassa ja muuttuu koko ajan terveempään suuntaan. Tätä muutosta hallituksen tulisi edistää ja tukea lopettamalla turha holhous ja uskoa siihen, että suomalaiset osaavat käyttää alkoholia kohtuudella. Ne, ketkä eivät siihen kykene…

NO, Suomessa on kaiken muun lisäksi loistava päihdehuolto. Jos alkoholinkäyttöä haluaa vähentää tai siitä päästä kokonaan eroon niin apua löytyy läheltä, vieläpä laadukasta sellaista alkaen AA-kerhoista ja päihteettömistä päivätoiminnoista. Niin kauan kun Suomessa ei saa pakottaa ketään hoitoon niin apua on osattava itse hakea. Vähemmistön ongelmien ei kuitenkaan pitäisi mielestäni lähtökohtaisesti jarruttaa uudistuksia.

UUSI laki siis voimaan, uskoa tulevaisuuteen ja kansan viisauteen.

Markus Raatikainen
Teologian kandidaatti