Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

30 vuoden vuokrasopimus paloasemasta

KIURUVEDELLE rakennetaan uutta paloasemaa, jonka on määrä valmistua lokakuussa 2018. Pohjois-Savon aluepelastuslautakunta teki päätöksen paloaseman 30 vuotisesta vuokrasopimuksesta Kiuruvedelle.

RAKENTEILLA olevan Kiuruveden Paloaseman työmaalla on hiljaista. Pohjatyöt on tehty ja työmaa odottaa pressun alla runkotöiden sekä elementtien asentamisen aloitusta. Palomestari Tommi Antikaisen mukaan rungon rakentaminen sekä elementtien asentaminen alkaa vuoden vaihteen jälkeen.
Pääurakoitsijana rakennustyömaalla on Rakennustoimisto Ilpo Brandt Oy. Rakennuttajana on Kiuruveden Kaupunki. Paloaseman rakentaminen toteutetaan leasing-rahoituksella. Pohjois-Savon aluepelastuslautakunta päätti viime keskiviikkona kokouksessaan uuden paloaseman hankehinnan sekä vuokrasopimuksen seuraavaksi 30 vuodeksi. Uuden paloaseman rakennuskustannus on noin 2,4 miljoonaa euroa. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri KYS Ensihoitopalvelut vuokraa 20 prosenttia tiloista ambulanssien käyttöön.
Pohjois-Savon pelastuslaitoksen Kiuruveden paloaseman sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin KYS Ensihoitopalvelun henkilökunta on ollut väistötiloissa vuoden 2014 syksystä lähtien. He odottavat jo innoissaan uusia tiloja.
– Hattua nostan Kiuruveden osalta nopealle ratkaisutavalle, jolla tämä projekti hyväksyttiin. Esimerkiksi Nilsiässä paloaseman henkilökunta siirtyi väistötiloihin vuotta aikaisemmin ja siellä pohditaan vieläkin ratkaisua paloaseman kohtalosta, kertoo Antikainen.
– Odotan, että saamme asialliset pesutilat, sillä nyt ei ole voinut peseytyä hälytystehtävän jälkeen paloaseman tiloissa koko sinä aikana, kun olemme olleet väistötiloissa, kertoo palomies Pauli Jääskeläinen.
Vuonna 2018 valmistuva paloasema varustetaan asianmukaisilla henkilöstö- sekä kaluston säilytys- ja huoltotiloilla. Rakennukseen on tulossa Pohjois-Savon ensimmäinen automaattinen letkunpesukone.
– Pesuri pesee, koeponnistaa sekä kuivaa. Lisäksi se rullaa letkut takaisin keloille. Aikaa se vie noin 5 minuuttia per letku. Tulevaisuudessa Kiuruveden pesurissa tullaan pesemään muidenkin paloasemien letkuja, Antikainen kertoo.
Autohalliin on tulossa paikat kahdelle sammutusautolle, yhdelle säiliöautolle, kahdelle ambulanssille sekä kahdelle kevyelle pelastusautolle. Lisäksi hallissa on tilat veneelle sekä mönkijälle. Ajoneuvoille tulee erillinen läpiajettava pesuhalli. Lisäksi rakennukseen on rajattu erillinen kylmä öljyntorjuntavarasto.

KIURUVEDEN yksikön osalle vuoden 2017 aikana tuli 222 hälytystehtävää, joista noin puolet oli ensivastetehtäviä. Vuonna 2016 vastaava luku oli reilu 260.
– Toivottavasti loppuvuoden aikana emme enää yllä samaan lukuun kuin vuonna 2016, Antikainen toteaa.
Kiuruveden yksikkö lähtee tarpeen tullen kaikkiin ympäryskuntienkin hälytystehtäviin.
– Kuntarajoja ei ole hälytystehtävissä, tarvittaessa apuun mennään naapurikuntiin ja vastaavasti he tulevat apuun Kiuruvedelle, kun on tarvetta.

TULEVAISUUDEN haasteena pelastustehtävissä on nykyisen henkilökunnan ikääntyminen sekä sivutoimisten lukumäärä.
– Vuodenvaihteen jälkeen 10. tammikuuta paloasemalla järjestetään tilaisuus jossa esittelemme palokunnan toimintaa. Toivomme, että saisimme uusia henkilöitä mukaan toimintaan. Mikäli tunnet kiinnostusta palokuntatyöhön tule tuolloin käymään paloasemalla ja kuulet asiasta enemmän, Antikainen kannustaa.
Kiuruvedellä on niin sanottu puolivakinainen palokunta. Puolivakinainen palokunta tarkoittaa sitä että henkilöstö koostuu vakinaisista viranhaltijoista sekä sivutoimisista sammutusmiehistä. Vakinaisia Kiuruvedellä on palomestari, palotarkastaja, ylipalomies sekä kaksi palomiestä. Sivutoimisia on tällä hetkellä 15. Sivutoimiset käyvät kerran viikossa paloharjoituksissa, osallistuvat hälytystoimintaan sekä tekevät varallaoloa. He ovat työsuhteessa pelastuslaitokseen. Palokunta on heille harrastus. Antikaisen mukaan niin vakinainen kuin sivutoiminenkin henkilöstö on ammattitaitoista.