Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Pandat tulivat Suomeen, maailmanloppu ei

YLÄKOULULAISET pohtivat mistä tunnistaa valeuutisen. Jättiläispandat todellakin saapuivat viime viikolla Suomeen, mutta sosiaalisessa mediassa uutisoitu maailmanloppu ei tullutkaan viime vuonna, mikä ei yllättänyt nuoria.

YHDEKSÄSLUOKKALAISET Heta Kärkkäinen, Liina Jaatinen ja Veera Närhi selaavat puhelimillaan päivän uutisia. Kuvaushetkellä Veera huomaa, että kohta alkaa livelähetys Suomeen saapuvista suurista kunniavieraista. Jättiläispandat Lumi ja Pyry ovat juuri laskeutuneet Helsinki-Vantaan lentokentälle. Suomalaismedia tallentaa tätä ikimuistoista hetkeä kuvin, videoin ja livelähetyksellä, jotta jokainen kansalainen pääsee seuraamaan historiallista hetkeä.
Muistavatko nuoret pandojen saapumisen vielä 20 vuoden päästäkin ja mitä he silloin ajattelevat näistä politiikan pelinappuloiksikin leimatuista eläimistä? Mitkä ovat 2010-luvun nuorille merkityksellisiä uutisia?
– Pandat muistetaan ainakin nyt, mutta en sitten tiedä, muistellaanko tätä enää kymmenien vuosien päästä. Viime vuoden mieleenpainuvin uutinen oli kyllä Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi, Veera pohtii.

ENSI viikolla, 29.1.-2.2. vietetään Sanomalehtiviikkoa. Teemaviikolla pohditaan median luotettavuutta ja mediaetiikkaa.
”Sinulla on oikeus tietää” iskulauseen myötä Sanomalehtien liitto muistuttaa, että netissä pyöriviin uutisiin ei kannata suin päin tarttua. Lukijan kannattaa miettiä, kuka uutisen tarjoilee ja miksi? Netissä on paljon valeuutissivustoja, jotka tuottavat valheellisia uutisia.
Ovatko nuoret törmänneet valeuutisiin?
– Facebookissa olen törmännyt useita kertoja maailmanlopusta kertoviin uutisiin. Viime vuonnakin maailmanlopun piti tulla varmaan kolme kertaa, mutta ei se ikinä tullutkaan. Tietysti sen itsekin tiesi, koska uutiset olivat epäluotettavilta sivuilta, Heta kertoo.
Mistä muusta sitten voi tunnistaa valeuutisen kuin epäluotettavasta lähteestä?
– Jos uutinen kuulostaa aivan uskomattomalta, niin silloin kannattaa pohtia, onko se tottakaan, Liina muistuttaa.
– Kun uutisessa on kirjoitettu tekstiä paljon isoilla kirjaimilla, sekin herättää epäilyksen ja sitten tietysti, jos puhutaan ufoista tai jostain yliluonnollisista asioista, Heta lisää.

NUORET viettävät paljon aikaansa puhelimella. He ovat aktiivisesti mukana sosiaalisessa mediassa, lähettävät viestejä ja pelaavat älypuhelimillaan.
– Herätessä kännykkä on heti kädessäni ja nukkumaan mennessä heitän kännykän kädestäni. Perheen kanssa ollessa vietän aikaa mieluummin ilman kännykkää. Kännykkä kulkee aina mukana ja ongelmatilanteissa sillä tavoittaa helposti vanhemmat, Veera kertoo.
– Kännykällä voi lukea uutisia ja sen kautta saa uusia kavereita. Teemme joskus kännykällä myös koulutehtäviä, Heta kertoo.
– Kännykällä voi etsiä tietoa ja puhelin tuo myös turvallisuudentunnetta, Liina kertoo.
Ei siis aivan turha kapine tuo älypuhelin.