Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Maidon hinna lasku leikkaa Kiuruvedellä maitotulosta 1,4 miljoonaa euroa

OSUUSKUNTA ItäMaito laskee maidon tuottajahintaa 2,5 senttiä litralta. Osuuskunta ItäMaidon hallitus on tiedottanut maidonhinnan alennuksesta tuottajilleen. Uusi hinta astuu voimaan toukokuun alusta.
Maidon perushinta on nyt noin 37 senttiä litralta. Toukokuun alusta 34,5 senttiä litralta.
Yrittäjä Kaisa Huttunen Aittojärveltä laskee, että hänen tilallaan hinnanpudotus tarkoittaa tuhat euroa pienempää maitotiliä kuukaudessa. Huttusella on 46 lehmää.
– Onhan tämä ollut odotettavissa. Maitomarkkinoilla on synkkää, tuotanto on lisinyt EU:n alueella kiintiöiden poistumisen jälkeen, Huttunen sanoo.
Huttunen muistuttaa, että kuluttajilla on valtaa siihen, miten maidon hinta kehittyy. Jos ostoskoriin nostetaan ulkomaista juustoa kilo, niin vastaavasti sen juuston valmistukseen kulunut maitomäärä, noin 10 litraa, pitää viedä maasta pois.
– Osa tuottajista on ottanut varsin raskaasti hinnan alennuksen. Kaikki eivät ole vielä sopeutuneet tähän kriisin jälkeiseen hintatasoon, vaan ovat ajatelleet alemman hinnan tilapäiseksi. Kyllähän tämä kirpaisee, mutta on vaan opittava, että maidon hinta elää enemmän kuin aiemmin.
Osuuskunta ItäMaidon toimitusjohtaja Ilpo Lukkarinen ei kommentoi maidon hinnan laskua, eikä Valion hallituksen jäsen Jarno Kämäräinen, koska kilpailulain näkökulmasta se olisi hintasignalointia muille yrityksille.

MAIDON hinnanlaskulla on vaikutusta Pohjois-Savon aluetalouteen merkittävästi, sanoo MTK-Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen.
Vuonna 2014 maitotulot Pohjois-Savossa olivat 147,8 miljoonaa euroa. Venäjä-pakotteet laskivat maidon hintaa syyskuussa 2014 ja maitotulot tippuivat siten, että vuonna 2015 maitotulot olivat enää 125,66 miljoona euroa eli 22 miljoona euroa vähemmän.
– Kiuruvedellä Venäjä-pakotteet laskivat maitotuloja 3,4 miljoonaa euroa.
Vuonna 2016 maidon hinta pysyi suunnilleen samassa kuin vuonna 2015. Vuonna 2017 maidon hinnassa oli pientä nousua lähinnä laatuhinnoittelusta johtuen, mutta edelleen oltiin hyvin alhaisella tasolla.
– Kiuruvedellä nyt tehty 2,5 sentin hinnanlasku tarkoittaa 1,4 miljoonan euron menetystä maitotuloon. Pohjois-Savossa hinnanlasku tarkoittaa lähes kahdeksan miljoonan euron menetyksiä. Lisävaikutusta tulee, kun tuotanto kääntyy heikon kannattavuuden johdosta laskuun. Silloin alkaa menetyksiä tulla maitotilojen lisäksi jalostuksessa ja maitotiloille palveluja ja tarvikkeista myyvissä yrityksissä, myös työpaikat maitotiloilla vähenevät.
Kauhanen sanoo, että Kiuruveden verotulot kääntyvät laskuun. Maitotilojen yrittäjätulo oli vuonna 2014 keskimäärin 47 700 euroa ja vuonna 2017 enää 21900 euroa. Samaan aikaan tilojen koko on kasvanut, mutta yrittäjätulo pienenee.
– Yrittäjätulo maitolitraa kohden oli 14 senttiä vuonna 2014 ja vuonna 2017 enää 5 senttiä/litra. 2,5 sentin hinnanlasku tarkoittaa, että yrittäjätulo laskee entisestään noin 2,5 senttiä maitolitra. Yrittäjätulo on niin alhainen, että keskimäärin maitotiloilla jää yrittäjätuloa viisi euroa työtuntia kohden.
Tilakohtaiset erot ovat suuria, mutta keskimäärin maidontuotannon kannattavuudessa ollaan Kauhasen mukaan kipurajalla. Luopumista tulee ja uusille hankkeille on vaikeampi löytää rahoittajia ja yrittäjiä, jotka lähtevät investoimaan. Maitokriisi johtuu EU:n politiikasta, jossa vaikuttavat pakotepolitiikka ja tuotannon hallitsematon kasvu Euroopassa. Lisäksi Suomessa kotimarkkinat eivät toimi.