VUODEN MAATALOUSYRITTÄJIÄ ovat Kiuruvedellä Sanna Lång-Lappalainen ja Seppo Lappalainen. Heidän tilansa on Aittojärvellä. Lappalaiset ovat tehneet mittavan navettainvestoinnin aikana, jolloin maatalouden lama oli syvimmillään.
M-RYHMÄ perustelee Kiuruveden vuoden maaseutuyrittäjän valintaa myös sillä, että Lappalaiset elävät kiireistä pienlapsiperhearkea ja Sanna Lång-Lappalainen on mukana yhteiskunnallisissa tehtävissä, hän kuuluu MTK-Kiuruveden johtokuntaan.
Sanna Lång-Lappalaisen ja Seppo Lappalaisen maatila sijaitsee Aittojärvellä ja tilan nimikin on Aittojärvi. Tila on Seppo Lappalaisen vanhempien perua, Seppo Lappalaisesta tuli tilalle isäntä vuonna 2006.
Sanna Lång-Lappalaisen kotitilalla Remeskylässä tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2010. Molemmat tilat yhdistettiin vuonna 2016, kun pariskunta meni naimisiin.
Sanna Lång-Lappalaisen tila on nykyisin viljelyksessä. Ennen tilojen yhdistämistä Remeskylässä oli sonneja ja sitten navetassa kasvatettiin hiehoja Aittojärven uuteen navettaan.
UUSI navetta valmistui vuonna 2016, tuotantorakennuksessa on 102 lehmäpaikkaa. Lisäksi navettaan mahtuu osa hiehoista, alle puolivuotiaat ovat vanhassa navetassa.
– Uusi navetta on nyt täynnä, vuoden sisällä navetan valmistumisesta se saatiin täyteen, Sanna Lång-Lappalainen kertoo.
Peltoa tilalla on noin 150 hehtaaria. Määrässä ovat mukana vuokrapellot ja omat pellot, sopimuspeltoja on vielä lisäksi 30 hehtaaria. Tilan peltomäärä lisi 70 hehtaarilla vuonna 2017.
– Nyt meillä on ylimääräistäkin peltoa, otettiin peltoa vastaan, kun sitä tarjottiin ja se sijaitsi lähellä, Lappalaiset kertovat.
NIIN Seppo Lappalaisen kuin Sanna Lång-Lappalaisen haaveena oli heti seurustelun alussa, 2000-luvun puolivälissä, rakentaa uusi navetta.
– Opiskelin agrologiksi vuosina 2005–2009, minä aikana haave uudesta navetasta vain vahvistui. Kiertelin kouluaikaan katsomassa erilaisia navetoita ja tein pitkän harjoittelun isossa pihatossa. Vuonna 2014 ruvettiin sitten kunnolla suunnittelemaan ja laskemaan uutta navettaa. Suunnittelun aikana maidon tuottajahinta putosi reilut viisi senttiä. Se vaikutti laskelmiimme. Kun aiemmin suunniteltiin, että palkataan tilatyöntekijä, muuttuikin suunnitelma niin, että hoidetaan navettahommat kahdestaan.
Sanna Lappalainen-Långilta loppui syksyllä äitiysloma, mutta häntä sitoo kotiin vielä Pekka-pojan synnynnäinen äänihuulihalvaus, navetalla Seppo Lappalaisen työparina on lomittaja, hän on Sanna Lång-Lappalaisen sisko.
– Pääsen kuitenkin viikoittain käymään navetassa, kun mummu ja ukki tulevat lapsia katsomaan, teen myös kaikki tilaan liittyvät paperityöt veroilmoitusta myöten, Sanna Lång-Lappalainen kertoo.
Lappalaisia yli miljoona euroa maksaneen navetan rakentaminen ei ole harmittanut.
– Silloin ei ollut paljon muita navetan rakentajia ja saimme hyvin kirvesmiehiä ja muita työmiehiä hommiin, rakennuskustannuksetkin olivat meille edulliset.
Sanna Lång-Lappalainen sanoo, että maidonhinta on jonkin verran noussut ja maksettavaan tuottajahintaan voi vaikuttaa ”maidon hyvillä pitoisuuksilla”.
– Tuotoksissa on vielä parantamisen varaa.
Tilan tavoitteena on tuottaa vuodessa yli miljoona litraa maitoa, viime vuonna tila tuotti maitoa 970 000 litraa. Tänä vuonna jäätäneen sen alle, koska kesän rehusato ei ollut kovin hyvä.
Lisätienestiä tilalle tulee metsätöistä.
LAPPALAISET eivät voisi kuvitellakaan muuta ammattia, vaikka somessa on paljon negatiivista keskustelua maanviljelijöistä. Parempi on, ettei kommentteja edes lue, Seppo Lappalainen tuumaa.
– Mielenkiintoa pitää olla, että jaksaa päivästä toiseen. Ei me oltaisi uutta taloakaan tekemässä, ellei uskottaisi pärjäämiseen, Lappalaiset sanovat.
Lappalaisten tavoitteena on muuttaa uuteen kotiin keväällä, ennen kesää.