Eduskunta-avustajalla ei ole kelpoisuusvaatimuksia. Ainoa vaatimus on 18 vuoden ikä. Myös sukulaisen saa palkata. Emmi Tikkanen on koulutukseltaan agrologi (AMK). Kuva: JAANA SELANDER
eduskunta, Uutiset (muokattu 20.11.2023) Jaana Selander

Eduskunta-avustaja Emmi Tikkanen: ”Vartin raon löytäminen kansanedustajan kalenterista voi olla haasteellista, siltikään kaikkia tapaamispyyntöjä ja kutsuja ei saa järjestymään”

Rapakkojoelta lähtöisin oleva Emmi Tikkanen oli mukana kansanedustaja Markku Siposen eduskuntavaalikampanjassa ja on nyt Siposen avustajana eduskunnassa.

Emmi Tikkanen on sulautunut hyvin eduskuntaan, vaikka hän ei osannut edes haaveilla avustajan työstä ja politiikka on kuulunut Tikkasen harrastuksiin Kiuruveden kaupunginvaltuustossa.

Emmi Tikkanen mietti Siposen pyyntöä ryhtyä avustajaksi päivän verran ja seuraavalla viikolla hän oli jo tutustumassa eduskunnassa. Supon turvallisuusselvitys kesti kolme viikkoa ja Emmi Tikkanen pääsi aloittamaan virallisesti avustajan työt Helsingissä toukokuun alkupuolella.

Avustajan tärkeimpiä tehtäviä on avustaa kansanedustajaa eduskuntatyössä.

– Sen lisäksi on paljon ns. sihteerin työtä. Muun muassa kalenterin ja tapaamisten suunnittelua, viestintää, kirjoittamista ja kuvaamista. Jokaisen avustajan työtehtävät vaihtelevat kansanedustajien toiveiden mukaan, edustaja on avustajan esimies, Tikkanen kuvailee.

Emmi Tikkasta työllistää tällä hetkellä eniten Markku Siposen kalenteri.

– On vaikea hahmottaa, miten täysi on edustajan kalenteri. Sieltä etsitään jopa vartin rakosia ja sittenkään ei kaikkia tapaamispyyntöjä ja kutsuja saa järjestymään, kalenterin sumpliminen on työlästä. Ja aina tulee sitten vielä viime hetken muutoksia ja säätämisiä, Tikkanen kertoo.

Emmi Tikkanen sanoo myös yllättyneensä, kuinka paljon kansanedustajaan otetaan yhteyttä. Tulee kirjepostia, sähköpostia, puhelin soi. Sitten on vielä sometilit erikseen.

– Yritän seurata, ettei yksikään viesti menisi ohi, Markku seuraa itse omia sometilejään.

Emmi Tikkanen sanoo, että yhteydenotot otetaan vakavasti ja pienissäkin ongelmissa pyritään auttamaan ja kuuntelemaan.

– Esimerkiksi kalliista sähkösopimuksista on otettu paljon yhteyttä tai sitten Gazan vaikeasta tilanteesta. Politikka on laaja aihe, se kattaa kaiken, joten yhteydenottoja tulee laidasta laitaan.

Emmi Tikkasen ei tarvitse puuttua Siposen mielipidekirjoituksiin eikä kolumneihin, Siponen on hyvä kirjoittaja. Sen sijaan aiheista voidaan yhdessä keskustella.

Teknisemmät tekstit, kuten tiedotteet, ovat usein avustajan työtä.

Asiat alkavat rullata

Joukko kiuruvetisiä ja Kiuruveden ympäristökuntien ihmisiä vieraili kansanedustaja Markku Siposen luona eduskunnassa viime viikolla.

Emmi Tikkanen sanoo, että avustajan työ on edelleen mielenkiintoista. Asiat alkavat nyt noin reilun puolen vuoden kokemuksella rullata omalla painollaan.

Jännitettävää kansanedustajalla ja avustajalla riittää aina suullisten kyselytuntien yhteydessä, pääseekö oma edustaja ääneen vai ei?

– Jos saa puheenvuoron, sitä ei voi etukäteen tietää. Puhemies päättää, kuka pääsee ääneen. Aina eivät välttämättä luottamusiältään vanhimmatkaan edustajat saa puheenvuoroa. Jos Markku saa puheenvuoron, se on viikon kohokohta, Emmi Tikkanen kuvaa.

Kyselytunti on tarkoitettu oppositiolle ja sen kysymyksille, ja keskusta kuuluu oppositioon. Ennen kyselytuntia päätetään omassa eduskuntaryhmässä, mikä aihe nostetaan esiin. Ensin kyselemään pääsee opposition suurin puolue SDP ja sitten keskusta.

– Jokainen voi yrittää pyytää kommenttipuheenvuoroja, jatkaa Tikkanen.

Kun Markku Siposen vieraat olivat eduskunnassa viime viikolla, torstaina kyselytunnilla keskustan Hannu Hoskonen kysyi ammattidieselistä. Kaikenlaista huutelua kuului hallituspuolueiden suunnalta puheenvuoron aikana.

Emmi Tikkanen sanoo, että keskustalaisten lähtökohtana politiikan teossa on olla maltillinen.

– Mutta kyllähän kyselytunnilla meno on erilainen, mutta se kuuluu lajiin. Välihuutelut tilastoidaan ja osalle ne tilastot ovat tärkeitä. Osaa edustajista jännittää pitää puhetta, koska väliin huudellaan. Siinä pitää skarpata, etteivät ne huutelut vaikuta omaan puheeseen. Osa edustajista pitää niitä hyvin inhottavina, Tikkanen sanoo.

Tikkanen huomauttaa, että politiikassa ihmiset ajattelevat asioista eri lailla, ei ole tarkoitus, että toisen puolueen edustaja saadaan puhuttua pyörryksiin, sillä ihmisillä on erilaiset arvomaailmat.

– Politiikan haasteena on se, että laitetaan erilailla ajattelevat ihmiset samaan huoneeseen olemaan samaa mieltä keskenään, kyllä se aiheuttaa kipinöitä, Tikkanen sanoo.

Emmi Tikkanen tekee pidempää päivään tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin, maanantai ja perjantai ovat vapaamuotoisempia.

Oletko päässyt tuttavaksi jo konkaripolitikkojen kanssa?

– Eduskunnassa kaikki tervehtivät kaikkia. On ollut mukava huomata, että täällä on paljon edustajia ja avustajia maakunnista. Alkuun jännitin, että pärjäänkö helsinkiläisten kanssa. Eniten olen tekemisissä keskustan kansanedustajien ja heidän avustajiensa kanssa.

Keskustan eduskuntaryhmällä on maakunnissa seitsemän avustajaa ja eduskunnassa kymmenkunta. Lisäksi ovat Keskustan ryhmäkanslian asiantuntijat.

– Meillä on yhteiset keskusteluryhmät avustajille ja kansanedustajille ja toki omat ryhmät avustajille ja erikseen edustajille. Keskustellaan päivän politiikkaan ja ei niin politiikkaa. Esimerkiksi, puhuuko joku juuri istuntosalissa puppua tai löytyykö lounaalle seuraa, Tikkanen kuvaa.

Emmi Tikkanen sanoo eduskuntaa siitä erityiseksi työpaikaksi, että eduskunnalla on hyvä työnantajakuva, mentaliteetti on se, että toinen auttaa toistaan.

Emmi Tikkanen ei juurikaan eduskunnan kuppilassa aikaansa vietä, vaan sanoo olevan enemmän keskustalaisten ”kuplassa”.

– Päivät kuluvat omassa huoneessa ja omassa ryhmähuoneessa ja erilaisissa palavereissa.

Kulkeminen vie aikaa

Emmi Tikkanen teki eduskuntavaalityötä Markku Siposen eteen ja Siponen pääsi eduskuntaan.

Emmi Tikkanen on myös miettinyt Kiuruveden etäisyyttä Helsinkiin. Välin kulkeminen vie viikosta paljon aikaa. Olisi eri asia asua vaikkapa Kuopiossa hyvien junayhteyksien ja lentokentän lähellä.

– Itse olen käynyt Kiuruvedellä liian monta kertaa, olen ollut vain neljä viikonloppua Helsingin päässä, kaikki harrastukset kun ovat Kiuruvedellä, metsästäminen ja politiikka. Yritän vähentää kulkemista Kiuruvedelle, ettei menisi matkustamiseen niin paljon aikaa ja rahaa.

Voisiko poliittinen avustaminen olla jopa ura jatkossa? Emmi Tikkanen sanoo tykkäävänsä nimenomaan avustamisesta, hän itse ei haluaisi olla kansanedustaja, koska ei niin nauti esiintymisestä.

– On kivempi olla taustalla. Ja tämä avustajan pesti kestää sen neljä vuotta kerrallaan, kuten kansanedustajallakin.

Mitä olet oppinut poliittisen avustajan työstä?

– Sietämään keskeneräisyyttä, asioita on niin paljon, että joutuu priorisoimaan menemisiä ja aina on taustalla joku homma vähän vaiheessa.

Eduskunta-avustaja on kansanedustajan määrärahalla palkkaama poliittinen sihteeri, jonka työsuhde kestää enintään kansanedustajan edustajuuden ajan.

Eduskunta-avustajan esimies on se kansanedustaja, jonka avustajana hän toimii. Avustajan työnantaja on eduskunnan kanslia.