Joulupuuro raikkaassa pakkassäässä on yleisön jokavuotinen suosikki. Kuva: RIITTA AIRAKSINEN
Ihmiset, Uutiset Jaana Selander

Joulu tuli torille isosti – tarjolla oli ohjelmaa, puuroa, glögiä ja paikallisia tuotteita

Riitta Airaksinen

Kiuruveden joulunavaus täytti torin lauantaina. Tarjolla oli ohjelmaa, puuroa, glögiä ja paikallisia tuotteita.

Kiuruveden torilla oli mukavasti ihmisiä joulunavauksessa lauantaina.

Kun kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen tapahtuman avajaispuheessa toivoi kiuruvetisten käyttävän paikallisia tuotteita, mitkäpä olisivat sen paikallisempia tuotteita kuin lähitienoilla kasvaneista puista tehdyt jätkänkynttilät.

Koska ulkotulet kuuluvat joulunaikaan kuin rusinat jouluiseen rusinasoppaan, Johannes Hartikainen ja Lauri Lukkarinen olivat tulleet joulunavaukseen myymään itse valmistamiaan jätkänkynttilöitä.

Nuoret miehet tosin kertovat olevansa kotoisin Kiuruveden ja Pielaveden rajalta, juuri ja juuri Pielaveden puolelta.

– Puut ovat kotimetsistä, Hartikainen ja Lukkarinen vahvistavat.

Parhaan jätkänkynttilän he kertovat syntyvän pystyyn kuivuneesta kuusesta tai tervaisesta männystä. Myynnissä on kahta eri mallia. Toisessa puu on sahattu toisesta päästään halki yleensä neljään osaan. Toisessa mallissa puun keskelle on porattu reikä ja alas sivuille ilmareiät.

– Alussa kauppa kävi vähän nihkeästi, mutta kun ihmiset saivat puuroa vatsaansa, kauppa alkoi käydä, kaksikko kertoo.
Puuroa riittikin moneen vatsaan, sillä sitä oli keitetty 500 hengelle.

Maija Långin mukaan ruisleipää ostavat eniten keski-ikäiset ja vanhemmat ihmiset. Samana aamuna leivotut leivät menivät heti kaupaksi.

Paikallista ja kierrätettyä

Ruisleivillä lastatun pöydän takaa löytyy rapakkojokinen Maija Lång. Myös hänen hankkimansa raaka-aineet ovat läheltä, eli Ryönänjoen myllyltä hankittuja. Uunin Maija kertoo lämmittäneensä jo varhain aamulla.

– Tänä aamuna leivotut menivät heti kaupaksi. Nämä loput ovat eilen leivottuja, Lång kertoo.

Leivät ovat perinteisiä juureen tehtyjä hapanruisleipiä.

– Ruisjauhoja, vettä ja suolaa. Leivän juuri on anopilta, eikä kukaan tiedä, kuinka vanha se on alun alkujaan, Lång jatkaa.

Torin toisella laidalla äiti ja tytär, Leena ja

, myyvät hekin paikallisia tuotteita. Kierrätys on suosittua, joten myyntipöydällä on vanhasta raanusta valmistettuja kuivamoppeja pölyjen pyyhkimiseen.

Leena kertoo olevansa osa-aikainen opettaja ja tekevänsä ompelutöitä harrastusmielessä. Moppien hän kertoo olevansa itse suunnittelemia ja ompelemia.

– Meillä on ompelupaja Toimi-säätiön tiloissa yhdessä Aunen kanssa. Tänään myydyistä tuotteista tulevat rahat Tiina saa itselleen, Leena kertoo.

– Rahat käytän joululahjoihin. Itselleni haluaisin hupparin, peruskoulun seitsemättä luokkaa käyvä Tiina kertoo.

Matka torin ympäri jatkuu kohti esiintymislavan luona seisovaa kolmea naista. He kertovat olevansa Eija Partanen, Tuulikki Huttunen ja Helmi Vartiainen.

Amanda Piippo, Eija Partanen, Miitta ja Tuulikki Huttunen sekä Helmi Vartiainen kertovat olevansa jouluihmisiä.

Kolmikko on tullut tapahtumaan vierailijoina, etenkin kun Tuulikin tytär Miitta esitti tapahtumassa laulun ystävänsä Amanda Piipon kanssa.
Tuulikki kertoo musiikin kuuluvan oleellisena osana koko perheen elämään.

– Meillä kotona lauletaan paljon. Etenkin vanhempi tyttäreni Eevi aloittaa joululaulujen soittamisen ja laulamisen jo marraskuussa. Me olemme jouluihmisiä ja vietämme sen hyvällä fiiliksellä, ei stressaten. Aattona käymme toisessa mummolassa jouluaterialla ja joulupäivänä toisessa, joten tavallaan meillä on kaksi joulua, Tuulikki kertoo.

Tuulikin äiti Eija kertoo jouluaterian lisäksi jouluperinteisiinsä kuuluvan myös kynttilöitten viemisen läheisten haudoille. Myös Helmi Vartiainen kertoo olevansa jouluihminen.

– Laitoin omaan huoneeseeni pienen joulukuusen jo marraskuussa, Helmi kertoo.

Kohti kevään tapahtumaa

Askeleet suuntautuvat vielä yhdelle myyntipöydälle, jonka edessä on suuri joulupallo.

Glögitiskillä tarjolla olleet piparkakut maistuivat pikkuneiti Riitu Vaarasuolle. Riitua oli torilla käyttämässä isotäti Leena Remes. Glögiä ja pikkuleipiä olivat tarjoilemassa Sari Tikkanen, Katariina Pekkala sekä muut LC Helmiinat.

Pöydän takana ovat Lionsien liiveihin pukeutuneet Jari Tikkanen ja Auli Marttila. Kaksikko kertoo huhtikuussa Kiuruvedellä järjestettävästä Kaiken Kansan Talent-tapahtumasta, johon kuka tahansa voi osallistua hyvän maun rajoissa millä tahansa taidolla.

– Ainoa rajoitus on esiintymislavan koko. Tapahtuma tosin on K18 ja paikka paikallinen ravintola. Alussa mietimme paikaksi mm. liikuntahallia, mutta ruoka- ym. tarjoilujen järjestäminen sinne olisi tullut liian kalliiksi, Tikkanen ja Marttila kertovat.

Kaksikko kertoo myös, että idean alkuunpanija oli Juha Niemi, lionsclubilainen hänkin.

– Vielä ei ole tullut ilmoittautumisia, mutta onhan tässä vielä aikaa. Myös lisää sponsoreita mahtuu mukaan, Tikkanen vinkkaa.

Joulunavajaisten ohjelmassa oli puheiden, puuron, glögin ja myyntipöytien lisäksi musisointia, tanssiesitys sekä joulupukki.

Lions Club Helmiinan lisäksi tapahtumaa olivat järjestämässä LC Kiuruvesi/Niva, LC Kiuruvesi, Kiuruveden Yrittäjät, Kiuruveden kaupunki, Tikanmaito Oy, Iltalypsy, S-Market sekä kenttäkeittimen lainannut Unto Harmoinen.

Kiuruveden joulunavaukseen liittyy Kiuruvesi-lehden joulupassikampanja.