Nilakan Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Eeva Karppinen (vas.) ja hallituksen puheenjohtaja Jouni Raatikainen, Vesannon Osuuspankin toimitusjohtaja Katri Korhonen ja hallituksen puheenjohtaja Pentti Toikkanen sekä Ylä-Savon Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Mika Strömberg ja toimitusjohtaja Mikko Paananen tekivät maanantaina Iisalmessa ylä- ja sisäsavolaista pankkihistoriaa, kun he allekirjoittivat uuden osuuspankin sulautumisasiakirjat. Kuva: AKU LAATIKAINEN
Talous, Uutiset (muokattu 5.2. 19:26) Aku Laatikainen

Ylä-Savoon ja Sisä-Savoon on syntymässä uusi osuuspankki – kotipaikkana olisi Kiuruvesi

Nilakan Seudun Osuuspankki, Vesannon Osuuspankki ja Ylä-Savon Osuuspankki suunnittelevat yhdistymistä uudeksi Ylä-Savon Osuuspankiksi. Suunnitelman tavoitteena on turvata laajat, kokonaisvaltaiset ja monikanavaiset pankki-, vahinkovakuutus- ja varallisuudenhoitopalvelut henkilö- ja yritysasiakkaille nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä.

Yhdistymistä on valmisteltu pankkien hallituksissa syksyn 2023 ja alkuvuoden 2024 aikana. Maanantaina pankkien toimitusjohtajat ja hallitusten puheenjohtajat allekirjoittivat sulautumisasiakirjat. Lopullinen päätös yhdistymisestä tehdään OP Nilakan Seudun ja OP Ylä-Savon edustajistoissa sekä OP Vesannon osuuskunnan kokouksessa alustavasti 29.4.2024.

Suunnitelman mukaan uusi pankki aloittaisi toimintansa 1.11.2024. Uudella pankilla olisi kahdeksan konttoria kahdeksalla eri paikkakunnalla: Iisalmessa, Kiuruvedellä, Sonkajärvellä, Vieremällä, Lapinlahdella, Pielavedellä, Keiteleellä ja Vesannolla. Pankin kotipaikka olisi Kiuruvesi ja toimitusjohtaja Mikko Paananen.

– Yhdistyvät pankit ovat kaikki vakavaraisia ja hyvässä taloudellisessa kunnossa. Mikään pakkorakonen tämä yhdistyminen ei siis ole ja muutosta ei tehdä kulujen karsimiseksi, vaan päinvastoin työn tarve saattaa lisääntyä jatkossa. Konttoreita ja väkeä ei siis olla vähentämässä, Mikko Paananen jatkaa.

OP Nilakan Seudun hallituksen puheenjohtaja Jouni Raatikainen sanoo, että asiakaskäyttäytymisen ja -tarpeiden muutos, pankkeihin kohdistuvan sääntelyn kiristyminen sekä finanssialan uudenlainen kilpailu vaativat pankkien palvelukyvyltä ja tehokkuudelta jatkuvasti enemmän.

– Halusimme vastata näihin haasteisiin niin sanotusti hyvän sään aikana.

OP Vesannon hallituksen puheenjohtaja Pentti Toikkanen kertoo, että yhdistymistä on valmisteltu erittäin hyvässä ja yhtenäisessä hengessä. Kaikki kolme pankkia jakavat samanlaiset arvot ja tavoitteet, ja niille on tärkeää muun muassa maaseutumaisuus.

– Kaikkien pankkien hallitukset ovat yhtä mieltä siitä, että yhdistyminen olisi ennen kaikkea asiakkaiden etu. Uusi pankki on savolaisen yhteistyön uusi ilmentymä.

OP Ylä-Savon hallituksen puheenjohtaja Mika Strömberg puolestaan sanoo, että kun asiakkaiden käyttäytyminen ja tarpeet muuttuvat, on myös osuuspankkien muututtava.

– Voimien yhdistäminen antaa meille hyvät lähtökohdat vastata asiakkaiden toiveisiin ja tarpeisiin myös jatkossa. Asiantuntemus lisääntyy ja vahva pankki pystyy paremmin vastaamaan yritysten, maatalouden ja henkilöasiakkaiden rahoitustarpeisiin.

– Pankkien yhdistyminen lisää myös henkilöstön mahdollisuuksia monipuolisempiin urapolkuihin ja ammatilliseen erikoistumiseen. Kaikki pankit ovat sopeuttaneet resurssinsa muutoksiin varautuen jo aikaisemmin, joten yhdistymisestä ei seuraa tarvetta henkilöstövähennyksiin, sanoo OP Ylä-Savon toimitusjohtaja Mikko Paananen.

Uudella OP Ylä-Savolla on huomattava määrä sen ydintoimialueen ulkopuolella asuvia asiakkaita.

– Pankkien voimavarojen yhdistäminen lisää mahdollisuuksia etäasiakkuuksien laadukkaaseen hoitamiseen, kertoo OP Nilakan Seudun toimitusjohtaja Eeva Karppinen.

– Lisäksi uudella pankilla on merkittävästi paremmat edellytykset vastata jatkuvasti laajenevaan pankkisääntelyyn ja -valvontaan, sanoo puolestaan OP Vesannon toimitusjohtaja Katri Korhonen.

Suunnitelman mukaan uusi pankki aloittaisi toimintansa 1.11.2024.

Paikalliset palvelut säilyvät

OP:n edustajien mukaan yhdistymisellä varmistetaan sen toteutuessa OP:n palvelujen säilyminen myös jatkossa.

– Uudella pankilla on mahdollisuus olla mukana nykyistä aktiivisemmin sen koko toimialueen taloudellisessa kehittämisessä ja yritysten toimintaedellytysten luomisessa. Yhdistyminen luo myös edellytykset toimia kustannustehokkaammin. Tämä yhdistettynä parhaiden käytäntöjen laajentamiseen ja hyödyntämiseen mahdollistaa kasvavan paikallisen ja yhteisöllisen toiminnan jatkossakin.

Kaikkien yhdistyvien pankkien omistaja-asiakkaat siirtyvät OP Ylä-Savon omistaja-asiakkaiksi ja säilyttävät heille kuuluvat oikeudet. Asiakassuhteet jatkuvat entisellään, eikä asiakkaiden tarvitse tehdä mitään pankkien yhdistymisen vuoksi.

Suunnitelman mukaan pankkien konttoriverkosto säilyy ennallaan. OP Ylä-Savon henkilöstö jatkaa uudessa pankissa, OP Nilakan Seudun ja OP Vesannon henkilöstö siirtyy uuden pankin palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Uuden yhdistyvän pankin toimitusjohtajaksi tulee Mikko Paananen OP Ylä-Savosta. Nilakan Seudun Osuuspankin nykyisen toimitusjohtajan Eeva Karppisen ja Vesannon Osuuspankin nykyisen toimitusjohtajan Katri Korhosen tehtävät uudessa pankissa täsmentyvät myöhemmin.

Uudella OP Ylä-Savolla olisi syyskuun 2023 tiedoin 23 546 omistaja-asiakasta, 40 018 asiakasta ja 50 työntekijää. Pankin tase olisi 909 miljoonaa euroa, asiakasliiketoiminta 1370 miljoonaa euroa ja omat varat 157 miljoonaa euroa.

Ylintä päätösvaltaa uudessa osuuspankissa käyttää edustajisto, jossa on yhdistymisvaiheessa seitsemän edustajaa Vesannolta, 30 Nilakan Seudulta ja 30 Ylä-Savosta eli yhteensä 67. Syksyn 2025 vaalien jälkeen edustajiston koko on 30 jäsentä. Vaaleissa on käytössä yksi vaalipiiri.

Hallintoneuvostossa paikkoja on yhteensä 16: kaksi Vesannolla, neljä Nilakan Seudulla ja kymmenen Ylä-Savolla. Puheenjohtaja tulee Nilakan Seudulta ja varapuheenjohtaja Ylä-Savosta.

Hallituksessa paikat jakaantuvat seuraavasti: Vesanto yksi, Nilakan Seutu kaksi ja Ylä-Savo neljä. Hallituksessa on siis yhteensä seitsemän paikkaa. Puheenjohtaja on Ylä-Savosta ja varapuheenjohtaja Vesannolta.