Blogi (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Huomioita ja huokauksia

Huomioita ja huokauksia

OLIPA tässä kansallinen kateuspäivä, 1.11. Vaikka nämä tiedot eivät minua hätkäytä eikä niin kiinnostakaan (on niitä tullut työksi tehtyä tarpeeksi), kiinnitti muutama asia huomiota. Miehet ovat melkein sataprosenttisesti listan kärjessä. Palkkajohtajista heitä on enemmän, mutta myös yrittämällä itsensä rikastuttaneista. Naisistakin osa on saanut tulonsa omaisuutensa myymällä ja sitä ennen perimällä.

ERÄS mielenkiintoinen nainen oli päässyt listalle firmansa myymällä, Helin Matkojen entinen omistaja Heli Rajamäki. Siinä vasta hieno ihminen. Ensimmäinen hieno lause oli netissä: ”Stressi ei tule liiasta työstä vaan siitä, että henkilö on väärällä alalla. Jaksamisen kannalta työn mielekkyys on ratkaisevampaa kuin työn määrä. Asiakkailleni sanon, että kerätkää leimoja passin sijasta sydämeen. Matkustamalla opit suvaitsemaan ihmisiä ja opit elämää.”

HELI perusti matkatoimistonsa 1984 ja myi sen 2017. Helpolla menestys ei tullut, vaan kaikki on aloitettu nollasta (niin kuin kaikilla yrittäjillä, velkarahalla). ”On tehty koviakin päätöksiä. Matkalle mahtuu iloa, mutta myös surua.” Kalliiksi tuli muun muassa erään työntekijän irtisanominen. Helin mielestä tämä myrkytti työilmapiirin. Maksettavaa tuli kuusinumeroinen luku.

SIIHEN voi täsmentää, että todennäköisesti se on tapahtunut markka-aikaan, mutta kova summa joka tapauksessa. Siinä menee terveisiä myös viime viikkojen lakkoilijoille; lakkoillaan, vaikka ei edes tiedetä mikä on tuleva laki ja tuskin edes tiedetään, mikä on voimassa oleva laki.

YRITTÄJÄN kannalta pahaa on jo parin, kolmen työntekijän firmassa isot irtisanomiskustannukset, mutta myös se, että jos saat työilmapiiriä myrkyttävän ja työnsä tekemättä jättävän hiipparin pihalle, pitää sinun itse tehdä puoli vuotta kahden ihmisen työt, koska jos sinulla on työllistämishaluja, sinun pitää työllistää se sama, jonka olet juuri potkaissut ulos.

KUN SAK/SDP puhuu aina lakiasioissa perustuslaista niin kuin nyt sote-asioissa, mitenkähän tämä laki on mennyt aikoinaan läpi eduskunnassa, varmaan ollut vasemmistojohtoinen hallitus. Tällainen laki ei mitenkään edesauta ihmisten samanvertaisuutta.
Lakot olivat yksiselitteisesti SAK:n tuki Antti Rinteelle hänen taistelussaan pääministerin paikasta.

OLEN yrittänyt vähinä lomapäivinäni matkustaa ja minun tapauksessani aina ulkomaille. Kävin syyskuussa viikon Balkanin kierroksella, kuusi maata kahdeksassa päivässä. Matkasta tärkeimpänä huomioina jäi, että Bosnia-Hertsekovina, Montenegro, Kosovo, Makedonia, Albania ja Kroatia ovat kuin yhtä maata – niin kuin ovat aikoinaan olleetkin esimerkiksi ottomaanien aikaan – lukuun ottamatta vuoriston ja serpentiiniteiden määrää, mutta huomiota kiinnitti myös maiden keskimääräinen työntekijöiden kuukausipalkka.

NYT Suomessa tehtävässä kansalaispalkkakokeilussa taisi kuukausipalkka olla 580 euroa. Kroatian keskimääräinen kuukausipalkka meni ohi, mutta viiden muun maan palkka oli 250–450 euroa kuukaudessa, siis reilusti isompi kuin meidän kansalaispalkka.
Siis sinne kaikki sen jälkeen, kun Suomessa siirrytään maksamaan kaikille kansalaispalkkaa. Ei kun vaan pankkikortilla rahaa seinästä ja paikalliseen pubiin istumaan. Perskutarallaa.

RAIMO TUORINIEMI
Kirjoittaja on kiuruvetinen
yrittäjä ja jalkapallofani